UGent probeert mysterie Stonehenge te ontrafelen

Gent - Bodemkundigen van de universiteit Gent proberen in september een deel van de mysterie rond Stonehenge op te lossen. Een team wetenschappers zal het gebied rond het stenen monument scannen met een speciale sensor om te weten waar het voor archeologen interessant is om te graven.

 Het team van de vakgroep Bodembeheer vertrek half september naar het graafschap Wiltshire, waar de onderzoekers een week blijven. Met een quad die een elektromagnetische inductiesensor voorttrekt, zullen ze het gebied rond het stenen monument afgaan. Het is een niet-destructieve bodemscantechniek waarmee ze tot drie meter diep kunnen kijken. 

De metingen worden dan verwerkt tot kaarten die de bodemsamenstelling per laag weergeven Hierdoor kunnen ondergrondse structuren, zoals opgevulde valleien of gedempte grachten, geïdentificeerd worden. Met deze informatie hopen de onderzoekers het toenmalige landschap rond Stonehenge te reconstrueren en de betekenis van het archeologisch erfgoed beter te begrijpen.

Professor in de Bodemkunde Marc Van Meirvenne vindt het een hele eer dat zijn team naar Stonehenge mag. 'Je komt niet zomaar op dat gebied. Dat wij die toestemming wel krijgen, is een erkenning van het werk dat we de afgelopen jaren hebben geleverd. We hopen dat we het bodemkundige mysterie rond Stonehenge mee kunnen oplossen.'

De sensor waarmee ze het onderzoek doen, is behoorlijk zeldzaam. 'Een paar jaar geleden waren we de eerste die zo'n sensor hadden. Ondertussen werden er nog al verkocht, maar wij hebben natuurlijk meer ervaring door er al een tijdje mee te werken.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio