Oudste Augustijn woont in Gent

Gent - Pater Louis-Michel Goegebuer vierde deze namiddag zijn 105de verjaardag. Daarmee is hij de oudste Augustijn ter wereld. Schepen van Burgerlijke Stand Sofie Bracke trakteerde de pater op bloemen, een mand vol lekkernijen en drie nieuwe hemden.

 Eigenlijk mocht hij maandag al 105 kaarsjes uitblazen, maar pater Louis-Michel kreeg deze namiddag schepen Sofie Bracke op bezoek. Zij zette hem letterlijk in de bloemetjes, overhandigde hem een portret van zichzelf en drie nieuwe hemden. Van het koningshuis mocht ze hem ook een verjaardagskaart en een mand vol zoete specialiteiten overhandigen. Zijn mede-paters trakteerden op peren-crumble. 

Op de vraag hoe een mens dat doet 105 jaar worden, antwoordde de pater laconiek: 'Niets'. 'Of toch: goed doen voor je naaste.'

Zijn bijzonder hoge leeftijd heeft zijn gehoor aangetast, maar voor de rest kan de pater enkele jaren liegen. Hij werd de feestzaal binnengerold, maar doet toch af en toe een wandelingetje. 'Het is nogal een wilde', zegt pater Johan van der Linden (zelf bijna 88). 'Wij zeggen hem dat hij niet mag lopen, maar hij doet het toch.'

Pater Louis-Michel trad in 1930 in bij de paters Augustijnen in Gent. In zijn jonge leven was hij leraar godsdienst in Marchienne-au-Pont, waarna hij priester werd. In het klooster hield hij zich vooral bezig met lezen en het uitbreiden en verzorgen van de prachtige bibliotheek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio