Jean-Pierre Herincx stelt unieke verzameling bierglazen tentoon

Foto: Jean-Pierre Herincx

Aartselaar - Jean-Pierre Herincx uit Aartselaar verzamelt al bierglazen van toen hij nog een tiener was. Die passie erfde hij van Marcel Bellens. Ondertussen is de verzameling uitgegroeid tot bijna 2700 exemplaren waaronder er zich ook enkele zeer zeldzame bierglazen bevinden. De unieke verzameling is op 14 en 15 juli te bezichtigen.

 

'Eigenlijk verzamelde ik als kind al glazen voor de verzameling van Marcel Bellens. Als tiener gaf hij mij de raad om zelf een verzameling te beginnen. Hij stimuleerde echt dat ik verzamelaar zou worden. Toen ik huwde was Marcel mijn getuige, het echtpaar Bellens waren goede vrienden van mijn ouders en ik heb ook altijd goede contacten met hen gehad. Zij hadden geen kinderen en op een dag vertelde Marcel en Mathilleke dat ik de verzameling die zij thuis hadden mocht hebben. Helaas zijn beiden overleden, maar zeker niet vergeten. De mascotte van hun orkest heb ik ook gekregen en die staat ook bij de tentoonstelling', vertelt Jean-Pierre.

Verdwenen brouwerijen

'Een groot aantal van mijn glazen zijn van reeds lang verdwenen brouwerijen. Zo hebben we glazen van vroegere brouwerijen uit het Antwerpse zoals Tivoli, Beirens, Hobsor, van de perre maar ook uit de regio Boom-Willebroek bezit ik exemplaren van de brouwerijen Lamot, Ardor, Muyshondt, scaldis en De Meulder. Naast Vlaamse en Brusselse bierglazen, is er ook plaats voor enkele tientallen glazen uit Wallonië en de Oostkantons. Er zijn recente glazen maar ook oude glazen bijvoorbeeld uit 1930. Ik heb één beker van Aartselaar, maar volgens René Beyst van de heemkundige kring zouden er geen glazen van Aartselaarse brouwerijen zijn met merken. Als ik tijd kan vrij maken zou ik volgende winter meer opzoekwerk willen doen over brouwerijen uit de regio. Ik kom uit Antwerpen en mijn kennis van de Rupelstreek is beperkt'.

2700 bierglazen

'Dankzij de aandacht van de media beginnen een aantal (oudere) mensen mij te contacteren om bij hen glazen te komen halen. Daardoor is het aantal verschillende glazen nu al opgelopen tot bijna 2700. De vele reacties bezorgen mij een super drukke periode, maar ook veel genoegen aan de toffe reacties van de tientallen bezoekers. Oorspronkelijk was het de bedoeling te stoppen met de tentoonstelling op 14 juli maar er zijn nog aanvragen om de tentoonstelling te bezoeken tot 12 augustus.

Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag op 11 juli zet de gemeente Aartselaar de verzameling van Jean-Pierre ook nog eens extra in de schijnwerper. De tentoonstelling wordt georganiseerd door 'Curieus Aartselaar'.

Praktisch

Waar?
Guido Gezellestraat 57 in Aarstelaar.

Wanneer?
Zaterdag 14 en zondag 15 juli van 14u. tot 17u. of na afspraak.

De toegang is gratis. Verdere info kan je bekomen op het nummer 03/ 887 67 98 of via email j.p.herincx@skynet.be.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio