'Schilderijen die haast foto's lijken'

Kunstschilder stelt werken tentoon aan de Kaai

Kunstschilder stelt werken tentoon aan de Kaai

De Vos schilderde de De Ford garage aan de Antwerpsestraat zoals ze tijdens de jaren vijftig was. In de ruiten van het gebouw zie je de weerspiegeling van cinema Luna die al enkele decennia uit het straatbeeld is verdwenen. Foto: Marc Verlinden

Boom - Kunstschilder Rudi De Vos stelt tot eind september zijn werk tentoon in de etalages onder de wandelesplanade aan de Kaai in Boom.

Rudi De Vos groeide op in Boom tijdens de jaren vijftig. Zijn werken zijn vooral gebaseerd op zijn jeugdherinneringen en liefde voor Amerikaanse oldtimers. De kunstenaar schilderde ondertussen al heel wat Boomse plekjes en gebouwen die na het verval van de baksteenindustrie verdwenen zijn en plaats maakten voor huizen en appartementen.

Ambassadeur van Boom

De Boomse geschiedschrijver Alex Vinck (+2007) noemde De Vos dan ook terecht de 'Ambassadeur van Boom'. De samenwerking tussen Vinck en De Vos resulteerde in het boek 'Art Shock', waarin Vinck voor de tekst zorgde bij de foto's van de schilderijen.

Middeleeuwse schildertechniek

De kunstenaar gebruikt een middeleeuwse schildertechniek waardoor zijn schilderijen haast foto's lijken. Met monnikengeduld schildert hij dan ook elke baksteen van de gebouwen die hij op doek zet, en wie zijn werken van naderbij bekijkt ontdekt vaak verrassende details. 'Voor mijn meest recente schilderij koos ik de Ford garage 'Roofthooft' die zich in de Antwerpsestraat in Boom bevond. Het gebouw staat er nog maar de showroom van de garage is nu een parfumerie winkel geworden', vertelt De Vos. 'Op het schilderij zie je de garage zoals ze tijdens de jaren vijftig was. Als je goed kijkt zie je in de ruiten de neonreclame van cinema 'Luna' weerspiegelen'.

Lag Terhagen aan de Zuidpool?

De Vos verwerkt ook met rijke verbeelding actuele vraagstukken in zijn schilderijen. Zo drukt hij zijn zorg voor de klimaatverandering uit in een winterlandschap met pinguïns in Terhagen en zie je op een ander werk een strand aan de Rupel met steenbakkerijen op de achtergrond.

Roland en Keith Richards

Van de weinige portretten die hij schildert springt vooral dat van blueslegende en Bomenaar Roland in het oog, waar De Vos op unieke wijze Roland als Keith Richards van The Rolling Stones wist af te beelden. De tentoonstelling aan de Kaai loopt nog tot eind september.

Praktisch

Waar?

Etalages wandelesplanade Kaai in Boom

Wanneer?

Tot 30 september

Meer info: 03/888.39.61

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio