Laatste Allround Swimming Cup in oud zwembad

Laatste Allround Swimming Cup in oud zwembad

Herman Verbauwen, de vader van de bekende zwemsters Carine en Pascale Verbauwen, was de eerste badmeester van het Eeklose zwembad. Het nieuwe zwembad, dat op 30 juni de deuren opent, draagt zijn familienaam. Foto: © Michel Wijne

Eeklo - Op zondag 22 april is het oud zwembad in de Oostveldstraat vanaf 9.30 uur voor de laatste keer het decor voor de Allround Swimming Cup van Mega Zwemteam. Dit ‘kleine zwembad’ is/was de thuishaven van MZV (= Meetjeslandse ZwemVereniging). Het is klein in afmetingen (een 5-banenbad is niet meer modern), maar groots in de geleverde prestaties.

Negen atleten die jarenlang in dit zwembad trainden, sleepten een olympische selectie in de wacht. Johan Van Steenbergen, Jan Van Den Braembussche, Carine Verbauwen, Pascale Verbauwen, Sabine Pauwels, Marc Van de Weghe, Hans Pauwels, Nina Van Koeckhoven en Jorn Ryckaert namen deel aan de Olympische Spelen, de Deaflympics of de Paralympics. Een prestatie die geen enkele andere club kan voorleggen.

50 jaar geleden geopend

Voor zwemfanaten was 1968 een heel speciaal jaar. In juni van dat jaar opende het Eeklose zwembad immers zijn deuren. “Er waren eigenlijk twee officiële openingen”, vertelt badmeester en directeur van het eerste uur Herman Verbauwen. “De eerste opening was er een voor het schepencollege, de gemeenteraad en genodigden van de provincie. Er was toen 100 à 150 man aanwezig.” In zijn voorwoord van een publicatie naar aanleiding van de opening van het Eeklose zwembad, schrijft toenmalig burgemeester Maurice Goethals: “De opening van een overdekte, zeer moderne zweminrichting te Eeklo is een historisch gebeuren. Reeds tientallen jaren werd geijverd voor een zweminrichting in Eeklo, welke uiteindelijk in een prachtige omgeving tot stand is gekomen, gegroeid uit het dynamisme van het stadsbestuur. In het jaar 1951 waren wij in de gelegenheid het kasteel en park van de familie Enke en Armstrong aan te kopen, een domein van vijf hectare. Van toen af was reeds de plaats voor het zwembad gekozen. De gehele omgeving werd uitgebouwd tot sport- en speelgelegenheid. Daaraan een zweminrichting toevoegen was het grote doel van het stadsbestuur; eindelijk kan thans de kroon op het werk gezet worden. Uit de samenwerking van stadsbestuur, architect, technici en aannemers is een zweminrichting gegroeid welke kan wedijveren met de mooiste zwembaden in binnen- en buitenland. Voor deze verwezenlijkingen danken wij de stedelijke en provinciale diensten en de diensten van de staat, welke elk in hun onderscheiden functie hebben bijgedragen tot de oprichting van het Stedelijk Zwembad van Eeklo. De keurige en stijlvolle uitbouw, waarbij techniek en kunst hand in hand hebben gewerkt, zal niet alleen de openbare gezondheid ten goede komen, maar ook de geestesverruiming doelmatig bevorderen”, besloot toenmalig burgemeester Maurice Goethals.

Niet veel zwemmers in het diepere gedeelte

“Op de opening voor het grote publiek kon je hier werkelijk over de koppen lopen", aldus Herman Verbauwen. “Het volk stond toen tot aan de Oostveldstraat aan te schuiven. Op een bepaald moment zijn ze moeten tussenkomen, want de glazen deur van het gebouw begon door te buigen.” “In die tijd konden ze in Eeklo wel nog niet zo goed zwemmen. Tot aan de plaats waar je in het zwembad kon staan, was het heel druk. In het diepere gedeelte zwommen er tijdens de opening maar vier à vijf mensen.”

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio