Provincie pleit voor meer ruimte voor akkers en boeren

Olivier Van Look leidt de bezoekers rond in zijn modern landbouwcomplex aan de Schriek in Ekeren. Foto: W&F

Ekeren - Op tien jaar tijd daalde het aantal landbouwers in de provincie met 40 procent. Daardoor komen er weer landbouwgronden vrij, maar worden dikwijls niet gekocht om op te boeren.

Liefst 30 procent van de landbouwgrond wordt niet voor landbouw gebruikt. De provincie bekijkt hoe ze die landbouwgronden terug bij de landbouwers kan krijgen. Het instituut voor landbouw en visserijonderzoek deed in opdracht van de provincie onderzoek naar het platteland. Veel van de vrijgekomen landbouwgronden worden ingenomen door tuinen, weilanden voor hobbydieren, bebouwing of andere niet agrarische ondernemingen. Deputé Ludwig Caluwé (CD&V) pleit voor instrumenten om agrarisch gebruik te stimuleren.

Olivier Van Look nam in 2000 de boerderij van zijn grootvader in Ekeren over. Daar werd nog met de hand gevoederd en uitgemest. Vandaag is dit een modern landbouwbedrijf. Een oude geklasseerde schuur werd gerenoveerd en doet dienst als opslagruimte. Helaas werd een deel van de landerijen onteigend voor de uitbreiding van het kerkhof en de spoorweg.   

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio