Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Beeld blaast 75 kaarsjes uit

“De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Beeld is veel meer dan bakstenen, data en getallen. De academie is een levendige, dynamische en vooral enthousiaste gemeenschap van leerkrachten, leerlingen en directie”,zei districtsburgemeester Koen Palinckx bij de start van de viering van 75 jaar academie. De academie startte als muziekschool in september 1942, in volle oorlogstijd.

Initiatiefnemers waren gemeentesecretaris Wens en directeur Jozef Pauly. Eén jaar later werden de afdelingen Sint-Mariaburg en Donk opgericht. In 1956 kwam daar Hoogboom bij. “Mijlpalen waren de erkenning op 1 januari 1976 als academie van eerste categorie en de nieuwbouw waar we ons nu bevinden”, zei Palinckx. Op 25 september 1982 kon het gebouw worden ingehuldigd. “Ere wie ere toekomt, het was vooral schepen Bruno Peeters (toen CVP) die het dossier trok en tot een goed einde bracht”, zei Palinckx nog.

Jan Van Damme, directeur van de academie verwelkomde naast Koen Palinckx, Claude Marinower, schepen van onderwijs, Marc De Hertogh, divisiedirecteur van de academies en Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen. De directeur betrok in de viering de eerste leerlingen, Lucienne De Groot en Hermine De Wagter, beter gekend als ‘Madame’ Johnson. “Haar kleinzoon Tom is een van onze 75 leraars.”  De viering werd opgeluisterd door de leerlingenband ‘Gare d’Anvers’. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio