Wijkwerking Mariaburg wandelt langs oude hoeves

Wijkwerking Mariaburg wandelt langs oude hoeves

De familie Matthijssen heeft gedurende verschillenden eeuwen geboerd in deze hoeve op de hoek van de Schriek en de Schepersveldlei. In de balk binnen de gerestaureerde hoeve staat het jaartal 1756 gegrift. Foto: W&F

Ekeren / Brasschaat - Wijkwerking Mariaburg organiseert op zondag 11 maart een cultuurhistorische wandeling rond oude hoeves. Oude publicaties vermelden dat Antoon Van den Weyngaert, stichting van de wijk Sint- Mariaburg, gronden kocht in een desolaat bos- en heidegebied tussen de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal en de Brasschaatse wijk Kaart. Uit oudere documenten blijkt dat zich al verschillende hoeves in regio bevonden.

De meeste hoeves zijn verdwenen, maar van sommige herinneren nog overblijfselen aan vervlogen eeuwen. Op de Ferrariskaarten van 1771-1778 staan een vijftal hoeves op het Mariaburgs grondgebied (Brasschaat en Ekeren) vermeld. Ook de Lindehoeve over het viaduct van de Schriek, juist voor het kerkhof van Ekeren, dateert uit die periode.

Tijdens de geleide wandeling wordt uitleg gegeven over de verdwenen hoeves, maar ook over de nog bestaande Meulenberghoeve aan de Molenweg annex Hoeve Moeder Mie aan de Carolinalei en de Hoeve Matthijssen aan de Schriek.

De wandeling vertrek om 14u aan het Wijkcentrum Mariaburg, Van de Weyngaertplein 38. Vanaf 13u is iedereen welkom voor een ‘Knabbel en een Babbel’. Duur van de wandeling ongeveer 1,5 uur. Na de wandeling kan nog gezellig nagepraat worden tot 18u. Deelname 5 euro per persoon, hapje en drankje inbegrepen, te betalen bij vertrek. Liefst vooraf inschrijven.

http://www.mariaburg.be

wijkcentrum@mariaburg.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio