“Die 50 kaarsjes mogen er eigenlijk 55 zijn”, zei districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA). “Onze eerste gemeentelijke bibliotheek ging in feite op 5 januari 1963 open en was gevestigd in het schoolhuis van de meisjesschool.

Op 29 april 1965 besloot de toenmalige gemeenteraad van Ekeren een nieuwe en moderne bibliotheek te bouwen. De opdracht werd gegund aan architect Jacques Boeren. Op 12 juni 1968 legde de minister van Nederlandstalige cultuur prof. Van Mechelen de eerste steen en op 20 juni 1970 werd het gebouw inhuldigen. Het gebouw en het interieur van Boeren ogen na al die jaren nog heel moderne. “Bij de renovatie werd rekening gehouden met het karakter van het gebouw”, zei bibliothecaris de Mandy Flebus. Opmerkelijk is ook de gevel in keramiek van de hand van kunstenaar Herman Wauters. Zowel de architect als de kunstenaar woonden de viering bij.

Vijftig jaar bib Driehoek werd geen saaie viering, maar een beleving van al wat een moderne bibliotheek te bieden heeft. “De stad wil de bibliotheken laten evolueren tot literaire cultuurhuizen die de lokale gemeenschap verstreken”, besloot Bastiaens.  

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio