FOTO: Kunstenaar Paul Perneel leent kunst aan eigen gemeente

Jabbeke - Jabbeeks kunstenaar Paul Perneel schonk twee werken in bruikleen aan de gemeente Jabbeke. De werken werden op dinsdag 25 oktober geplaatst op het terrein tussen de Stationsstraat en de Lettenburgstraat.

Een ongewoon zicht bij het binnenrijden in Jabbeke op dinsdag 25 oktober. Op die dag werden twee werken van Jabbeeks kunstenaar Paul Perneel op het grasveld tussen de Stationsstraat en de Lettenburgstraat geplaatst. Dat gebeurde met groot materieel. De kunstwerken zelf zullen tijdelijk mensen welkom heten bij het binnenrijden van het dorpscentrum.

Paul Perneel studeerde Beeldhouwen in Sint-Lucas Gent en liep daarna stage bij de Anderlechtse kunstenaar Emil Di Meo. Naast zijn werk als leraar beeldhouwen aan de Stedelijke Academie van Tielt groeide zijn faam door zijn deelnames aan biënnales en tentoonstellingen en zijn talrijke prijzen en vermeldingen. Zo is het monumentaal project ‘De Open Poort, doorbraak tot het Zelf’ aan de psychiatrische kliniek O.L.V. in Brugge van zijn hand. Dicht bij huis kun je werken van hem bewonderen in onder andere Zedelgem (2003, ‘Solidariteit’) en Bredene (2000, ‘Vredesmonument-Tafel’). Ook buiten onze provinciegrenzen is Perneel een vaak gevraagde kunstenaar.

Nu geeft Paul Perneel twee kunstwerken in bruikleen aan de gemeente Jabbeke. ‘Droom’ en ‘Vijf Kamers’ delen eenzelfde symboliek. Namelijk, beide werken bestaan uit solide stenen, die staan voor structuur. In de steen zelf zijn gaten gekapt, die staan voor warmte. Een derde stuk blauw geschilderd steen op ‘Droom’ symboliseert het verlangen. Bij het binnenrijden van het dorpscentrum Jabbeke kun je haast niet naast de werken kijken. Samen met de symboliek van de werken dus een mooi welkom in de gemeente Jabbeke.

De gemeente Jabbeke dankt de kunstenaar voor het schenken van de werken en de dienst Wegen en Verkeer West-Vlaanderen voor de toestemming van het plaatsen van de werken op hun terrein. De dienst gemeentewerken hielp bij het plaatsen van de werken.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio