UPDATE. Kartel CD&V-Nieuw verrast kiezer met gedeelde burgemeesterssjerp

Zedelgem - Rond half twaalf zondagavond kwam partijvoorzitter Roland Degadt de ondertussen ongeduldige menigte vertellen dat de knoop was doorgehakt na moeilijke onderhandelingen. Eerst zal huidig schepen Patrick Arnou 2 jaar plaatsnemen op de burgemeestersstoel, waarna hij de resterende 4 jaar zal worden opgevolgd door stemmenkoningin Annick Vermeulen.

Dit nieuws werd door het publiek op gejoel onthaald. Ze pikten het niet dat hun Annick met uiteindelijk 3595 stemmen (of 1969 meer dan Patrick) niet de volle zes jaar burgemeesterschap werd gegund. 

Annick zelf had het ook moeilijk met deze beslissing. 'Ik zou blij moeten zijn en nu staan vieren met mijn kiezers', klonk ze verbitterd. 'Maar ik ben het niet echt. Ik heb het gevoel dat ik het mes op de keel werd gezet. Ik kon niet anders dan dit voorstel aanvaarden. Ik hoop dat mijn kiezers mij zullen begrijpen en blijven steunen! Het was dit, of niks.'

Opmerkelijk was dat toen ze voor een tweede keer de micro nam en daarbij haar medekandidaten opriep om bij haar in het midden van de zaal te komen staan, er opvallend veel al dan niet bewust wegbleven. 

Wat zich vooraf aankondigde als een goed uitgestippeld plannetje met twee burgemeesters die netjes elk 3 jaar leiderschap voor zich zouden nemen, veranderde in een harde strijd tussen andere spelers. De figuurlijke derde hond in het spel ging met het spreekwoordelijke been lopen. Althans toch voor vier zesden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio