Herstappe in de ban van WO I

Herstappe anno 1914 Foto: Nico Meens

Herstappe - Herstappe was dit weekend in de ban van de eerste oorlogsdagen van 1914. Het piepkleine dorp zorgde voor een levendig schouwspel als herdenking van WO I. Klokkengelui , ‘schoten ‘ van het naburige fort van Loncin, geratel van machinegeweren en straatgevechten tussen Belgische soldaten en oprukkende Duitse troepen maakten het verhaal levensecht. In outfit uit de tijd van toen speelden ook de Herstappenaren hun rol.

“De Duitsers wilden via Luik en Zuid –Limburg snel doorheen ons land trekken. Deze  regio  was  dus een groot verkeersknooppunt. Maar ze stuitten al snel op veel weerstand van de Luikse fortengordel. Eén van de bekendste forten hier is het fort van Loncin, met in haar schaduw het kleine Herstappe. Zoals elke gemeente wilden wij de ‘Groote Oolog’  herdenken. Met weinig middelen  zijn we erin geslaagd om dit totaal spektakel  op te zetten, alles chronologisch wat er gebeurde toen het fort van Loncin ingenomen werd,” vertelt Lode Cloes.

“Het leven zoals het is anno 1914” werd in de Dorp- en Kerkstraat  live gebracht door acteurs en figuranten van de vzw 2 AD met zetel in  As. “Er is ons gevraagd om een rol te spelen in outfit van WO I,  zowel in Belgische als Duitse uniformen. Ook de verpleegpost uit die tijd werd waarheidsgetrouw uitgebeeld,” zegt voorzitter Johny Hardies uit Genk. Een totaal spektakel trouwens met  aandacht voor de jongeren.  In een huiskamer in de Dorpsstraat kon je gaan luisteren  naar het 3-talige verhalenboek “Ares & Paul” dat onder leiding van het Talencentrum van Heerlen gemaakt werd door kinderen van de gemeenten  Lontzen, Blegny en Herstappe. “Een prachtig initiatief, een eigen verhaal dat kinderen zelf geschreven hebben. Magnifiek trouwens dat deze kleine gemeente erin geslaagd is om dit evenement te organiseren, ” prijst burgemeester Alfred Lecerf van de gemeente Lontzen (Oostkantons). In en rond het gemeentehuis konden bezoekers genieten van de tentoonstellingen “Albert I – Bus”.

Bezoekers kwamen er uit alle hoeken van de provincie zoals de familie Reeskens uit Neeroeteren. “Om onze vrienden een hart onder de riem te steken, ook straks een hapje te eten (op het menu in het zaaltje  wortelsoep, aardappelen met ui en spek en rijstepap, alles gemaakt door vrijwilligers, nvr) en straks naar de voorstelling van Stijn Meuris te gaan, ” lacht Robert Reeskens.

Om 17.20  kondigde een luide knal de val van het fort van Loncin aan en brachten burgemeester Serge Louwet en alle aanwezigen  hulde aan de oorlogsslachtoffers. Voor de avondvoorstelling “Kleine verhalen in een groote oorlog” door Stijn Meuris was de Sint-Janskerk tot in de nok  gevuld.

Nico Meens

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio