Glasramen uit Sint-Jacobuskerk te bewonderen in kleine tentoonstelling

Stevige discussies over manier van restaureren

vlnr Elly Van Linden, Luc Vermeulen en Rosa Van Linden Foto: Nicole Verstrepen

Kapellen - Enkele van de gebrandschilderde glasramen van de Sint-Jacobuskerk, die momenteel volop gerestaureerd worden, zijn nu heel even terug in Kapellen. De kerkraad organiseert rond de tijdelijke terugkeer een kleine tentoonstelling.

De zeven gebrandschilderde glasramen werden in het voorjaar overgebracht naar het atelier Verstraete | Vanhecke in Wilrijk. Het atelier legt momenteel de laatste hand aan de restauratie. Van zodra de beschermende voorzetbeglazing wordt geplaatst, nemen de kunstwerken hun plaats in de kerk terug in. “Maar we wilden niet zolang wachten om de parochianen reeds een kijkje te laten nemen. Leuk is dat het atelier ook een stukje glasraam heeft gebracht dat nog niet gerestaureerd werd. Zo kan je goed de ‘voor en na’ bekijken”, vertelt kerkmeester Rosa Van Linden. Oorspronkelijk hingen er negen gebrandschilderde glasramen in de kerk, maar toen de lambrisering in de negentiende eeuw werd aangebracht, werden twee ramen dicht gemetseld. “De zeven glasramen hebben tijdens de twee wereldoorlogen schade opgelopen. Die werd telkens provisoir hersteld. Soms kwam er blijkbaar gewoon een beetje stopverf aan te pas, of werd verkeerd glas gebruikt”, vertelt Luc Vermeulen, vrijwilliger bij de kerkraad. Zo bleek een hand van een van de figuren ooit vervangen door een stuk glas zonder brandschildering. “De hand wordt nu terug in ere hersteld. We vonden daarover informatie in de archieven. Het hoofd van Willibrordus is ooit gerestaureerd geweest waarbij de gelaatstrekken met een penseel opnieuw werden getekend. Dat moet nu zo blijven. Er werden soms stevige discussies gevoerd over zulke dingen. Heel boeiend om te volgen”, vertelt Rosa Van Linden nog. “Bij zulke werken gelden internationale richtlijnen, waarbij conservatie steeds voorgaat op restauratie. Storende lacunes, die de figuren bovendien een karikaturaal karakter kunnen geven, worden wel terug hersteld, volgens historische gegeven die we vinden. Er wordt in dat dan ook altijd de datum van de restauratie in het werk gegraveerd”, vertelt Madeleine Manderyck van het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium, dat de werken superviseert.

De glasramen kunnen nu zondag 21 september en op zondag 28 september telkens van 14.30 tot 16.30 uur bewonderd worden in de Sint-Jacobuskerk. Er kunnen eventueel ook nog paneeltjes van de glasramen gesponsord worden en de kerkraad verkoopt ook kaarten van de glasramen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio