'Velen hebben daar geen enkele kans op onderwijs'

Kapels echtpaar leert oorlogswezen in Sri Lanka metsen

Kapels echtpaar leert oorlogswezen in Sri Lanka metsen

Foto: Nicole Verstrepen

Kapellen - Fons Schrijvers en zijn vrouw Anita Verschooren vertrekken in december opnieuw voor enkele weken naar Sri Lanka. Ze combineren daarbij het aangename met het nuttige en willen een opleidingsproject opstarten voor een weeshuis in Negombo, waarbij de oorlogswezen worden opgeleid tot metsers. Het echtpaar zoekt daarvoor nog financiële ondersteuning.

Het tropische eiland Sri Lanka heeft voor Fons en Anita geen geheimen meer. Ze gingen er reeds een achttal keer op vakantie. Kort na de verwoestende tsunami van december 2004 koppelden ze hun verblijf aan het goede doel en zamelden ze geld in om ter plaatse voor de getroffen bevolking vissersboten en bijhorend materiaal aan te kopen. 'We hebben ter plaatse ondertussen vele vrienden gemaakt. Het is dan moeilijk om gewoon vakantie te vieren, wanneer je ziet dat er nog zoveel nood is. Minder gekend dan de tsunami is het feit dat in het noorden van Sri Lanka lang een oorlog gewoed heeft waarbij veel kinderen hun ouders verloren. Gehandicapte kinderen en wezen krijgen er vandaag vaak nog altijd geen enkele vorm van onderwijs', vertelt Fons Schrijvers.

Concreet willen Fons en Anita voor het plaatselijk Technical College een opleiding metsen op het getouw zetten. Ze hebben daarvoor lesmateriaal, een bakoven en de inrichting voor een lokaal nodig. 'De bedoeling is om de leerlingen bakstenen te leren vervaardigen. Klei is er genoeg aanwezig. De school staat in voor de opleiding tot metser. De leerlingen krijgen dan niet alleen een vak aangeleerd, maar ook een hoop discipline bijgebracht. De school kan de bakstenen nadien verkopen en inkomsten genereren om het project in stand te houden', vertelt Anita Verschooren. Het echtpaar zal een plaatselijke vriend aanstellen als verantwoordelijke om het project verder op te volgen en om op regelmatige basis verslag uit te brengen. 'Voor we terug naar België komen, moeten de eerste resultaten al duidelijk zichtbaar aanwezig zijn', besluit Fons Schrijvers.

Geïnteresseerden die het project van Fons en Anita willen ondersteunen, kunnen een storting doen op rekening BE30 7331 6501 4511 met vermelding Sri Lanka. Vermits het om een privéproject gaat, kan geen fiscaal attest worden afgeleverd, maar iedereen krijgt wel een verslag van hoe de gelden in Sri Lanka besteed werden. Het spreekt vanzelf dat de kosten voor de reis en het verblijf volledig door het echtpaar gedragen worden.   (env)

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio