Minister Weyts reserveert eerste centen voor NX

Minister Weyts reserveert eerste centen voor NX

Burgemeester Rik Frans en burgemeester Dirk Van Mechelen, in april 2013, bij het bekendmaken van het gezamenlijk standpunt. Foto: Nicole Verstrepen

Stabroek / Kapellen - Vlaamse minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft 750.000 euro ingeschreven in de meerjarenplanning van het Agentschap Wegen en Verkeer voor de NX, de langverwachte verbindingsweg tussen de N11 en A12. Het bedrag dient voor de nodige onteigeningen van de landbouwgronden, in 2018.

Over de aanleg van de zogenaamde NX wordt al zo’n twintig jaar nagedacht en de voorbije jaren werd er ook naarstig gestudeerd. De weg, die de Kapelsestraat zal verbinden met de A12, moet de dorpskernen van Kapellen, Stabroek en Hoevenen ontlasten doordat het woon-werkverkeer naar de haven niet meer door de centra moet passeren. In het voorjaar van 2013 namen de gemeentebesturen van Kapellen en Stabroek een gezamenlijk standpunt in, waarbij ze kozen voor het tracé dat parallel loopt aan de Waterstraat. 

“Het is goed dat er eindelijk schot komt in dit moeilijke dossier, waar rond het al een hele tijd opvallend stil is”, zegt Stabroeks burgemeester Rik Frans (N-VA). “Er kan gestart worden met het onteigenen van de gronden. Of dat voldoende financiële middelen zijn, weet ik niet. Het gaat hier natuurlijk wel uitsluitend om landbouwgrond en die prijzen liggen vanzelfsprekend een pak lager dan modale bouwgrond. Nu het dossier opnieuw is op gang getrokken, kan het Gemeentelijke Havenbedrijf Antwerpen ook verder werk maken van het aansluitingscomplex van de NX op de A12-Havenweg. Alhoewel 2018 nog een eind weg ligt, is het toch van groot belang dat de mensen weten dat dit dossier geen stille dood sterft. Met ingrepen als deze zijn er wel altijd voor- en tegenstanders, maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat het grootste deel van de bevolking achter de realisatie van de NX staat.”

Geen verbindingsweg

Niet opgezet met dit nieuws zijn de landbouwers en het comité NixNx. In april 2014 voerden de Bond Beter Leefmilieu en de Vlaamse Boerenbond nog actie voor het gemeentehuis van Stabroek waarbij zo’n veertig tractoren in de voortuin werden gezet. “Wij zijn vierkant tegen de NX en blijven ervan overtuigd dat er andere oplossingen zijn, zoals, wat wij noemen, het 0+tracé, waarbij geen verbindingsweg wordt aangelegd, maar wel verbeteringen worden aangebracht aan de bestaande wegen”, legt Marcel Van de Walle van het comité uit.

Van de Walle stelt nog gesterkt te zijn door de heraanleg van de voorbije jaren van de verbindingsas Hoogeind, Dorpsstraat en Laageind in Stabroek. “De verkeersomleidingen zijn prima verlopen. Het verkeer vond zijn weg”, stelt hij. Van de Walle verwijst ook nog naar het Logistiek Park Schijns dat de Haven van Antwerpen wil ontwikkelen, met een aansluiting op de A12 en de NX.  “Dat de haven eerst eens een bestemming zoekt voor deze site en wacht met de aansluiting tot die gevonden is”, aldus nog Marcel Van de Walle.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio