Interieur van kruidenier niet veranderd sinds 1930

Foto: Nicole Verstrepen

Kapellen - Foto’s van de Kapelse kruidenier Voeding Beirens zijn terechtgekomen op de facebookpagina Winkelinterieurs in België. De pagina werd opgericht door Katherine Ennekens, auteur van het boek Goed bewaarde winkelinterieurs.

Liliane Beirens (61) en Louis Milbau (63) van Voeding Beirens vinden het leuk dat het interieur van hun winkel werd erkend als authentiek winkelinterieur. “In 1930 werd de winkel verbouwd en sindsdien is er niet veel aan de inrichting meer veranderd. De gekleurde ramen werden in de loop der jaren vervangen door gewoon glas en de koperen rekken met glazen legbladen verdwenen, maar daar is het zowat bij gebleven”, vertelt Liliane.

De winkel werd opgericht door Joanna De Vree, bekend als Jo, maar wanneer dit precies was, weet Liliane niet. “Het gebouw was toen nog een laagbouw. In 1930 hebben Jef Van Turnhout en Virginie De Vree het pand dan verbouwd tot zijn huidige grootte. Er kwam een verdieping op en de winkel werd uitgebreid”, vertelt Liliane.

Later werd de zaak verdergezet door Julie, de zus van Virginie, en haar man Jef Beirens om vervolgens over te gaan op hun zoon Louis Beirens en Isabelle Van Hoydonck, de ouders van Liliane. “Zelf ben ik als jong meisje in de kruidenier beginnen werken. Ik ben geboren in de winkel en woon er nog steeds”, vertelt ze. “En ik draai ondertussen toch ook alweer mee van in 1987”, voegt haar man Louis eraan toe.

Louis drukte zijn stempel op de winkel, want hij was vroeger bekend als Louis van ’t hoekske en sinds voor zijn deur een rotonde werd aangelegd, noemt iedereen hem Louis van ’t rond punt.

Familiale opvolging na Louis en Liliane is er niet want hun dochter werd chemicus en hun zoon studeert kunst- en cultuurwetenschappen. “Maar we gaan zeker nog een aantal jaar door. Met de berichtgeving rond onze winkel denken mensen dat we ermee gaan stoppen, maar dat is een misverstand”, benadrukt Louis.

Met de komst van de grote supermarkten is het anders niet altijd gemakkelijk voor kleine kruideniers om het hoofd boven water te houden. “Een goede service bieden is belangrijk. Onze klanten kunnen ’s morgens terecht vanaf 7.15u en ’s avonds sluiten we pas om 20u de deuren en we houden alleen zondagnamiddag en maandagvoormiddag onze wekelijkse rust”, stelt Louis Milbau.

“Ik ijver ervoor dat mooie, authentieke winkelinterieurs niet verdwijnen en beschermd worden. Ik pleit in dit verband voor een databank waarin winkeliers en potentiële overnemers elkaar kunnen vinden zodat deze interieurs bewaard blijven”, stelt Katherine Ennekens.

Met haar facebookpagina wil zij alvast een stap in de richting van een databank zetten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio