Kapelse architect neemt deel aan Renovatiedag

Kapellen - De Putse ingenieur architect Daniël Corten neemt na enkele jaren afwezigheid opnieuw deel aan de Renovatiedag, die plaatsvindt op zondag 27 mei. Hij zet een pand in Berendrecht in de kijker.

"De voorbouw van de woning dateerde van 1908 en maakte deel uit van een beschermd dorpsgezicht. Achteraan was rond 1960 een  langwerpige bijbouw opgetrokken naast de perceelgrens. Oorspronkelijk wilden de bewoners op de plaats van dat bijgebouw een nieuwe uitbreiding realiseren, maar al van bij de eerste schetsen bleek dat het logischer was om de uitbouw rondom de bestaande woning te situeren", vertelt hij. 

De vergunning die de stad Antwerpen toekende bevatte een reeks 'onzinnige eisen', zodat de architect en de bewoners zich genoodzaakt zagen in beroep te gaan bij de Bestendige Deputatie. "Gelukkig volgde die onze bezwaren en konden we van start gaan. De bewoners hadden wel hun vorige woning reeds dienen te verlaten. Ze woonden tijdelijk in de garage en in een mobilhome achteraan in de tuin", gaat Daniël Corten verder. 

In juni 2016 werd met de renovatie van start gegaan. De eigenaars hadden ook oog voor duurzaamheid. "Hoewel niet verplicht hebben de eigenaars toch een regenwaterput laten plaatsen voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine en het sproeien van de tuin. Daarnaast werden ook zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van elektrische stroom en zonnecollectoren voor het opwarmen van de boiler van het sanitair warm water", aldus nog de architect..

De woning is gelegen in de Monnikenhofstraat 18 en op Renovatiedag vrij te bezoeken, mits voorregistratie via deze link.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio