Informatie over ecologisch tuinieren

Ecotuinen open en bloot tijdens pinksterweekend

Ecotuinen open en bloot tijdens pinksterweekend

Tuin Rik Wouters Foto: Rik Wouters

Wuustwezel - De Velt-ecotuindagen lopen van zaterdag 30 mei tot en met maandag 1 juni 2009 op 101 locaties in Vlaanderen en Nederland. Openingsuren variëren van tuin tot tuin. In veel tuinen serveren Velt-vrijwilligers een hapje of is er een infostand waar je o.a. een gratis 'Zonder is gezonder'-tuinbordje kunt aanvragen. In Wuustwezel doet Wiezeloo, de tuin van Gilbert Van Looveren, mee.

Tijdens de Velt-ecotuindagen geven 101 schitterende moestuinen, siertuinen en boomgaarden hun geheim prijs. Tuinliefhebbers kunnen er zonder schroom komen neuzen. Dit jaar legt Velt de nadruk op biodiversiteit. De rol van privétuinen in het behoud van de natuurlijke rijkdom wordt door de wetenschap steeds vaker erkend. In verstedelijkte gebieden zoals Vlaanderen zijn ecologisch beheerde tuinen belangrijke toevluchtsoorden voor bedreigde dier- en plantensoorten. Helaas blijven deze tuinen nog te vaak onzichtbaar. Daar wil Velt met de ecotuindagen iets aan doen.
De eerste stap naar biodiversiteit in een tuin is: de natuur niet bestrijden maar met haar meewerken. Dat houdt in: geen pesticiden gebruiken en kunstmest vervangen door compost.

Open ecotuinen


Hoe je dat doet? De eigenaars van de open ecotuinen leggen het graag uit. Bezoekers die zelf al gezond tuinieren kunnen meedoen met de campagne 'Durf tuinieren zonder' van Velt en een gratis ‘Zonder is gezonder’-tuinbordje aanvragen. Tegen eind 2010 wil Velt 10000 dergelijke bordjes in het straatbeeld hebben. Momenteel staat de teller op 2733 bordjes, goed voor 476 hectare. De campagne 'Durf tuinieren zonder' loopt tot eind 2010 en krijgt dit jaar en volgend jaar een extra impuls dankzij de steun van de Vlaamse overheid. Vanuit het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie wordt het als Natuur- en MilieuEducatief project ondersteund. Alle info over de locatie, openingsuren en bezienswaardigheden van de tuinen vind je op deze website    

Een landschappelijke eetbare tuin

Bij Gilbert Van Looveren, Wiezelo 61, 2990 Gooreind/Wuustwezel, kan je zondag 31 mei tussen 10 en 18 uur terecht. De tuin bevat een kruidentuin, kleinfruit, een hoogstamboomgaard en een vijver. De eigenaar studeerde Tuin- en Landschapsarchitectuur. Aanvankelijk startte hij een bedrijf op dat enerzijds tuinen ontwierp en anderzijds oude fruitboomrassen verkocht. De fruitbomenverkoop zette hij na enkele jaren stop, met als gevolg dat er een heel wat grond vrij kwam. In plaats van deze te verkopen, maakte hij er een deel vaste planten- en heesterkwekerij van, de rest liet hij achter als braakland dat hij verzorgde met een beredeneerd groenbeheer. Reeën, bunzing, eekhoorn, blauwe reiger, buizerd, bruine kiekendief, vos,... zijn een geziene gast.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio