Zaterdagmorgen kwam de Vrije Gans bijeen in de manège Hoefijzer in Berendrecht. Daar werd uittredend koningin Lore Joosen gevierd. Op de feesttafel stonden allerlei belegde broodjes, knackworst, erwtensoep en rijstpap met vossesuiker. Na de viering trok de groep richting Stabroek onder begeleiding van de politie. Er waren 27 paarden met hun berijdsters aanwezig.

In de namiddag begon in de Dorpstraat het eigenlijke gansrijden voor de vrouwen. Aanvankelijk was het een normaal gebeuren waarbij om beurten aan de kop werd getrokken. Er was heel wat volk aanwezig, dat zelfs de soms zware regenbuiten trotseerde.

Toen het net er rond halfzes af werd getrokken, dacht iedereen dat het spel spoedig beklonken zou zijn. Dat was echter allerminst het geval. De trek- en sleurpartij zou nog tot na acht uur duren.

Uiteindelijk besloten de snijmeester en de verantwoordelijken onder de galg, in overleg met het bestuur van de Vrije Gans, om een snee te geven in wat restte van de ganzennek.

Toen was het Nonja De Moor (23) uit Stabroek, die de kop bemachtigde en tot koningin werd gekroond. Nonja, die afkomstig is uit Bergen-op-Zoom, is schoonmaakster. Zij reed voor de eerste maal mee. De premie was intussen opgelopen tot 8.823 euro Dat bedrag werd onder de vorm van een cheque door de nieuwe koningin overhandigd aan de voorzitter van Albe, een vereniging uit Kapellen die instaat voor geestelijk gehandicapten.

Daarna ging het terug naar Berendrecht, waar in het Ganzenhof kon worden gegeten en gedronken en waar ondanks alles werd gevierd tot een stuk in de nacht. Waar volgend jaar wordt gereden door de Vrije Gans hangt af van de keuze die de nieuwe koningin maakt, maar waarschijnlijk wordt het opnieuw Stabroek.
 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio