Mudaeustocht leidt weer langs schitterend landschap

Mudaeustocht leidt weer langs schitterend landschap

Mudaeustocht 2011 Foto: Neel Vermeiren

Brecht - Voor de eerste maal wordt een lange afstand toegevoegd aan de Mudaeustochten door Brecht. De wandelaars kunnen ook kiezen voor 50 km.

Zondag 8 juli staat de Mudaeustocht geprogrammeerd. Dan gaat ook de 1ste 50 km door NATUURlijk Brecht door. De organisatie is in handen van de Sint-Michielstappers. De startplaats is gewijzigd. 'Vanaf nu start deze tocht in zaal De Eikel, Oude Veldstraat 7 in Brecht. Deze zaal biedt ons een mooi, groot zomerterras, wat deze tijd van
’t jaar zeker een pluspunt is', delen de organisatoren mee.

Eerste maal 50 km

Vanaf dit jaar wordt er een lange afstand (50 km) toegevoegd aan deze tocht, zo kan je als wandelaar nog meer en langer genieten van de Brechtse natuur. 'Voor de kleinere afstanden (4-8-11 km) voorzien we een gedichtenwandeling . Deze literaire kunstwerkjes worden langs het parkoers aangebracht, zo kan je er in de aangename buitenlucht van genieten. Ook de overige afstanden passeren langs verschillende van deze mooie teksten', klinkt de uitnodiging.

 Het parcours

Eens even de startzaal verlaten kom je in het centrum van de gemeente, in de nabijheid van de naamdrager van de tocht, Gabriel Mudaeus. Van op zijn voetstuk waakt deze Humanist over ons driehoekig gemeenteplein. Mudaeus zag in 1500 het levenslicht en drukte als licentiaat in de rechten zijn stempel op het rijke verleden van Brecht. Bij het verlaten van de gemeenteplaats passeer je langs het Kempische museum. Dit werd gesticht in 1905 en is daarmee het op één na oudste museum van de Kempen. Voor dit museum zie je de resten van de schepenbank en de kaak, dit getuigd van de rechterlijke macht die vroeger in Brecht werd uitgeoefend. Nu kom je in het park, te midden van deze groene oase, vind je ons statige gemeentehuis.

 Groene rand

Bij het verlaten van het park kiezen de grootste en kleinste afstanden voor een ommetje door de groene rand van de gemeente. Juist voor de tunnel die je naar de andere zijde van de snelweg brengt, komen alle afstanden terug samen. De kleinste afstand verkiest hier om via rustige wegen terug de startzaal op te zoeken.

Het Marum

Eens je de snelweg achter je hebt, gaat de tocht richting domein Marum. Dit is een 315 ha. groot gebied en het meest noordelijk deel van het Groot Schietveld, dat momenteel beheerd word door Natuur en Bos. Het gebied is al militair domein sinds 1890 en was tot voor kort veiligheidszone voor de vele schietoefeningen die door de militairen werden uitgevoerd. Door het decennialange militaire gebruik is het historische beeklandschap in het Marum grotendeels bewaard gebleven. En kunnen er sporen worden teruggevonden van het landgebruik van de vroege middeleeuwen tot nu. Ook de natuur heeft hier baat bij gehad, heide en schrale graslanden, die ooit algemeen waren in de Kempen zijn hier bewaard gebleven.

Rustpost

Bij het verlaten van deze natuurpracht kom je bij de rustpost uit. Eens de dorst gelest, ga je terug op zoek naar het militair domein. Nu kiezen de grootste afstanden voor hun eigen weg en komen na enige tijd uit bij de grote waterplas aan de zijkant van het schietveld. Aan de oever van deze waterplas is er een rustpost voorzien waar het zalig vertoeven is.
De 50 km stappers gaan van hieruit op verkenning langs de groenste hoekjes van Wuustwezel, terwijl de 32 en 42 km stappers terug op zoek gaan naar de wandelaars van de kleinere afstand. Zij vinden deze terug aan de rand van het Groot Schietveld en stappen nu samen terug het domein op. Na even wandelen kom je aan bij de centrale rustpost die je vind te midden op de boomkwekerij Solitair.

Boomkwekerij

Solitair is een boomkwekerij met een oppervlakte van meer dan 60 ha. Men vind hier bomen voor elke tuinstijl, zoals landschap- topiarytuinen, Engelse- Italiaanse- Franse en Japanse tuinen. Je kan hier genieten van vele groene haagstructuren, bomen met allerlei snoeivormen, verder struiken en bomen voor het creëren van levende landschappen. Genietend van een verfrissend drankje kan je hier zalig wegdromen, zodat je gewoon zou vergeten om verder te stappen. Na al dit moois brengt de tocht je verder langs rustige wegen terug naar het centrum van Brecht.
'Eens terug in de startzaal, kan je genieten van een deugddoende koude schotel, lekkere Brechtse pannenkoeken en/of nog wat nakaarten bij een frisse pint', zegt voorzitter Bruno Joosen.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio