Wie is Sterke Peer?

Wie is Sterke Peer?

Foto: repro

Wuustwezel - 11 augustus wordt de Sterke Peer triatlon georganiseerd in Wuustwezel. Maar wie is nu Sterke Peer?

De legendarische figuur Sterke Peer is vereeuwigd in een reus. Reus Sterke Peer heeft  een vaste verblijfplaats. Het Huis van het Kind is ook een beetje het Huis van de Reus geworden. De reus staat, netjes gekleed, in de hal van hoeve Annie.
Reus Sterke Peer is 17 september 1978 geboren. Hij is ontsproten uit een idee uit de toenmalige pijp van John Cuyvers. 1978 was het Jaar van het Dorp. Toen pas is de waardering voor het cultureel en historisch erfgoed pas echt goed op gang geschoten. Het hoofd is gemaakt door kunstenares Maria Keustermans, als verpleegster de grote bezieler van het Wuustwezelse kinderheil. Geraamte en kleuren werden vervaardigd door Frank Sacré, André Wilmsen en de KAV-afdeling van Wuustwezel. Stefaan Van Aken componeerde een volksmelodie over het leven van Sterke Peer.

 Broederschap

Roger Vande Keybus ontwierp het logo voor het boekje en het broederschap. Dit logo prijkt nu op de flesjes ‘Sterke Peer’ bier. De kleinzoon van Sterke Peer, Petrus Janssen aanvaardde het peterschap en Francine Janssen werd meter. Burgemeester Jos Ansoms en Ann Petersen, de bekende Wuustwezelse actrice, vertegenwoordigden de ouders van de reus en waren getuige. Onder impuls van Fons en Irène Van Looveren werd een broederschap gevormd rond de reus. Dit broederschap gaat met de reus uit bij feesten en stoeten.

Krachtpatser

Reus Sterke Peer werd gemaakt naar de legendarische figuur Petrus Janssen die leefde van 1862 tot 1915. Peer was het vierde kind uit een gezin van negen, allen goed uit de kluiten gewassen. Alleen de lengte van Peer (1,71 meter) was normaal. Al de rest was buitenmaats. Zijn lichaam had een omtrek van 1,91 meter, zijn dijen 91 cm, kuiten 68 cm, hals 68 cm en biceps 71 cm. Zijn gewicht varieerde tussen 165 en 204 kilo. In die tijd was wedden een volksvermaak.

Stunt

Op verloren maandag in 1905 wedde Sterke Peer met veekoopman Louis Van Rieth uit Loenhout, dat hij sterker was dan een Antwerps paard, dat zopas een lading van vierduizend kilo had voortgetrokken. De veekoopman zette een koe in, Peer 250 frank. Twintig sterke mannen waren er nodig om een wagen met drie ton kasseien, in totaal 4500 kilo, ter plaatse te brengen. Onder Peers schoenen waren vijzen aangebracht om uitglijden te voorkomen. Peer trok en de wagen kwam in beweging! De Vlaamse krachtpatser John Massis herhaalde in 1978 aan de Godelievezaal de stunt en trok de zwaarbeladen kar voort met zijn tanden.
Peer zou met zijn krachttoeren nog een groot gedeelte van Europa verbazen. In 1915 werd Peer Janssen door een bomscherf geraakt en stierf in Zwevegem.

 Boekje

Wie meer wil lezen over de reus Sterke Peer, kan bij de heemkundige kring Wesalia of in de bibliotheek het boekje over Sterke Peer, geschreven door Jos Speltincx en Neel Vermeiren, raadplegen.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio