Treinramp Wetteren: Dirk Van Mechelen pleit voor doortrekking goederenlijn 11

Treinramp Wetteren: Dirk Van Mechelen pleit voor doortrekking goederenlijn 11

Foto: Nicole Verstrepen

KAPELLEN/KALMTHOUT/ESSEN - Enkele weken geleden bracht ondervoorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van Kapellen Dirk Van Mechelen (Open VLD) bij Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) de doortrekking van goederenlijn 11 opnieuw ter sprake. De treinramp in Wetteren maakt het debat over dit dossier nu brandend actueel. Met een uitgebouwde goederenlijn 11 hoeven er geen chemische transporten meer door Ekeren, Kapellen, Heide, Kalmthout en Essen meer te rijden.

'In het investeringsprogramma 2001-2010 dat vandaag nog van kracht is, werd de doortrekking van goederenlijn 11 als een van de topprioriteiten ingeschreven.  Het is onbegrijpelijk dat deze investering door de Vlaamse regering niet meer als prioritair wordt bestempeld. Nu we zien wat de treinramp in Wetteren heeft veroorzaakt, hoop ik dat het dossier terug op de agenda komt', stelt Dirk Van Mechelen.

Nu stopt goederenlijn 11 aan de Noordlandbrug. 'De doortrekking van de goederenlijn is gekoppeld aan het hogesnelheidsverdrag dat we met Nederland hebben. Nederland is met andere woorden gehouden mee te investeren. Daardoor is de investering voor het Vlaams Gewest relatief gering. De doortrekking van lijn 11 heeft bovendien tot gevolg dat er meer capaciteit op lijn 12 vrijkomt voor het vervoer van personen', legt Dirk Van Mechelen verder uit.

Samen met Fientje Moerman en Sas van Rouveroij diende Dirk Van Mechelen een actualiteitsmotie in bij het Vlaams Parlement. Die werd niet goedgekeurd (meerderheid tegen oppositie). 'Er is tegen de volledige motie gestemd, maar ik denk dat de boodschap wel is aangekomen bij de Vlaamse regering', aldus nog Dirk Van Mechelen.

De ondervoorzitter van het parlement zou graag zien dat lijn 12 wordt uitgebouwd tot een aantrekkelijke verbinding met de stad met tot drie treinen per uur.

In 1990 liep het mis met een chemisch transport in Mariaburg. Ook toen dienden omwonenden dringend geëvacueerd te worden. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio