Cafébaas ontdekt grote bijenzwerm

Brasschaat - Alfons Van Deuren, uitbater van café Las Vegas, ontdekte dinsdag een grote bijenzwerm in een boom vlakbij het café. Hij verwittigde een imker. 'Dat was de juiste beslissing. Zo hebben de bijen van de zwerm maximale overlevingskansen', stelt Marcel Cuylaerts van de Merksemse imkerij.

Toen Marcel Cuylaerts, voorzitter van de Merksemse imkerij het nieuws over de bijenzwerm vernam, verwittigde hij direct zijn Brasschaatse collega Laurent Ignoul, voorzitter van de Imkersfederatie Antwerpse Noorderlijke Gemeenten. Die kwam de zwerm na een tiental minuten al halen.

'Als imkers zijn we solidair en pikken we geen zwermen in buiten ons werkgebied', vertelt Marcel Cuylaerts. Wat zich heeft voorgedaan in Brasschaat is een natuurlijk proces. 'Op een zeker ogenblik verlaat de bijenkoningin de kast om een nieuwe zwerm te stichten. In die zwerm komt er een nieuwe koningin. De oude sterft. Ook bij de bijen die achterblijven in de kast komt er een nieuwe koningin', legt de Schotense imker uit.

'In de vrije natuur raakt een zwerm gemakkelijk verzwakt om later af te sterven. Ik heb de zwerm overgedragen aan een van onze cursisten, die nu effectief met een bijenkast en -populatie van start kan gaan', vertelt de Brasschaatse imker Laurent Ignoul. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio