Gedenktmonument baron Edouard Osy de Zegwaart ingehuldigd

Barones Michelle Waucquez-van Hoobrouck d'Aspre en Raymond Roelands Foto: Nicole Verstrepen

Kapellen - Het gedenkmonument dat de moeder van baron Edouard Osy de Zegwaart in 1918 in haar tuin liet optrekken uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog van haar zoon en diens gezin, heeft nu een publieke plaats gekregen op het kerkplein van Hoogboom. Het werd zondag officieel ingehuldigd.

Baron Edouard Osy de Zegwaart gaf zich in 1914 op als oorlogsvrijwilliger. Hij werd ingelijfd bij het eerste Regiment Genie en in 1916 toegevoegd aan de officier belast met het bestuur van het militair hospitaal van Cauvalat le Vigan (Frankrijk). De baron werd vervolgens nog bij verschillende commando's aangehecht.

Dat hij, zijn vrouw en hun drie kinderen veilig de eerste wereldoorlog doorgekomen zijn, zette zijn moeder ertoe aan een monument ter ere van Maria van Lourdes op te richten in de tuin. Dankzij Raymond Roelands, voorzitter van de kerkraad van Sint-Jozef en voorzitter van culturele heemkring Hobonia en met materiële en financiële steun van het gemeentebestuur werd het gedenkmonument verplaatst naar het Hoogboomse kerkplein. 'We zijn heel tevreden dat mevrouw Christine Vanderlinden - van den Bosch ons de toelating heeft gegeven om het monument te verplaatsen', stelt Raymond Roelands.

Het was barones Michelle Waucquez-van Hoobrouck d'Aspre die het monument mocht onthullen. Het werd vervolgens gewijd door pastoor Staf Bayen.

Toespraken waren er van Raymond Roelands, burgemeester Dirk Van Mechelen (Open VLD) en namens de familie door baron François Van Hoobrouck d'Aspre.

Tussen de toespraken door waren er muzikale intermezzo's op trompet en na afloop van de plechtigheid werd de Last Post gespeeld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio