Gewijzigde verkeerssituatie in centrum

Gewijzigde verkeerssituatie in centrum

Foto: pabr

Bree - De afgelopen dagen is er heel wat op het vlak van de verkeersafwikkeling in en rond het centrum. De blauwe zone werd gevoelig uitgebreid en de rijrichting op een deel van de kleine ring, het centrum en de omliggende straten wijzigde.

“In en rond het centrum investeren we zwaar in mobiliteit”, aldus burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V). “De maatregelen die we nemen, kaderen in een algemeen plan waarbij we de bereikbaarheid van Bree centrum als geheel bekijken. We voorzien drie strategische plekken om het centrum in te rijden en drie punten om uit te rijden. Via de straten tussen kleine en de grote ring maken we lussen die tegemoetkomen aan de noden van bewoners en van het doorgaand verkeer. Hiermee zetten we een flinke stap vooruit op weg naar een bereikbaar centrum.”

Parkeren in zones

Vanaf 6 november worden de Conenstraat, Nieuwstadpoort, Zijstraat, Boogschuttersstraat, Passtraat, Stift, Glycinestraat, Witte Torenstraat en de Gerdingerpoort vanaf de kleine ring tot aan het kruispunt met Stift opgenomen in de blauwe zone. Schepen van Mobiliteit Jo Vandersteegen (CD&V): “Ook de hele kleine ring wordt blauwe zone: hier mag je dus nog maximum twee uur parkeren. We gaan wel de parkeerplaatsen ‘shop and go’ waar je een half uur mag parkeren, uitbreiden. De bewonerskaarten worden vervangen door stickers: die gelden ook alleen maar in de zone waar je woont. Met een bewonerskaart kan je dun niet langer in de hele blauwe zone parkeren.”

Trajecten aanpassen

“We veranderen ook de rijrichting in heel wat straten”, vult schepen van Openbare Werken Rudi Cober (BROS) aan. “In het centrum keert de richting om in de Hoogstraat en de Gerdingerstraat. De Markt en de Witte Torenwal worden eenrichtingsstraten. Tussen de kleine en de grote ring zijn er wijzigingen van rijrichting in de Glycinestraat, Witte Torenstraat, Bloemenstraat, een stuk van de Velkuilenstraat en Boogschuttersstraat. Dat wordt dus even wennen: veel mensen zullen hun vast traject om bijvoorbeeld naar het werk te gaan, moeten aanpassen.”

Lang parkeren

“Maar we treffen ook voorzieningen voor mensen die bijvoorbeeld omwille van hun werk langer moeten parkeren”, besluit Van der Auwera. “Zo creëren we hiervoor extra parkeerplaatsen in de Pater Lambertusstraat, op het terrein van de voormalig dokterswoning Roex en op enkele vrije kavels langs de Gerdingerstraat. Ook op de vrijgekomen strook langs de Witte Torenwal komen extra parkeerplaatsen. Vanaf januari 2018 nemen onze parkeerwachters trouwens een digitaal systeem in gebruik, waardoor het scannen en controleren van bewonerskaarten vlotter zal verlopen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio