OPEN MONUMENTENDAG ANZEGEM SUCCES

Crypte Staf Stientjes Tiegem zorgt voor vele mijmeringen

Anzegem stelde op zondag 9 september gebouwen open om geïnteresseerden te laten genieten van eigen cultuur en folklore in het thema Muziek, Woord en Beeld. De brochure gecreeërd door de culturele raad en culturele dienst met medewerking van het Gemeentebestuur Anzegem mocht er best wezen. Wij kozen de twee Tiegemse plaatsen uit.. De organisatie legde trouwens een korte wandeling vast waar naast de twee monumenten nog enkele andere leuke bezienswaardigheden te bewonderen waren die allen een link hebben met Villa Zonnekracht en Crypte Staf Stientjes.

Tiegem was ‘the place to be’ in de jaren tussen de 2 wereldoorlogen door. Staf Stientjes (14/12/1883 – 13/02/1974) had tekenlessen en Academie gevolgd,en was vriend aan huis bij Valerius de Saedeleer, eveneens in Tiegem wonende. Hij schilderde wel veel in dezelfde stijl maar wilde toch daar niet zo veel mee vergeleken worden en ging later meer de persoonlijke toer op.

Hij bouwde ondertussen ‘Het Vossenhol’ en kon als uitbater van dit drank –en spijshuis ook zijn humoristische en filosofische kwaliteiten kwijt. Niet moeilijk dat ook toneel zijn ding werd. Het beroemde Passiespel, geschreven door Tiegemnaar Alfons Moortgat en tweemaal in openlucht opgevoerd in 1933, was een exploot van de toen in Tiegem wonende kunstenaars.

De gidsen bij de Crypte, waaronder de zoon en bewoner van het huis, vermaakten de bezoekers met een hoog erend betoog en met veel volkswijsheid zoals Staf Stientjes er ook had.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio