GROEP UBUNTU BOUWT ZELF WONINGEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Uniek bouwproject te Avelgem voor geïntegreerd wonen

© lv

De inplanting van 8 individuele studio’s is voorzien in de Toekomststraat te Avelgem. Het is een aanpasbaar polyvalent woonconcept met bijzondere aandacht voor privacy, veiligheid en eigentijds wooncomfort tegen betaalbare huurprijs. De woning is zodanig ontworpen dat zij kan mee evolueren met de behoeften van de bewoners. Er is permanente begeleiding oproepbaar via de residentiële unit van groep Ubuntu in de buurt en ondersteuning wordt per cliënt uitgewerkt op maat.

polcoeman

OPLOSSING VOOR GROOT PROBLEEM

Meer dan 5.000 personen met beperking over heel Vlaanderen staan te wachten voor een aangepaste en betaalbare woonvorm. De behoefte is zo groot dan de overheid alleen dit niet kan oplossen. Zo zijn een paar voorzieningen uit de sector op het idee gekomen om een coöperatieve op te richten. Dit resulteerde in de oprichting van INCLUSIE INVEST, een samenwerking tussen voorzieningen, overheid en privépersonen.

Het is de bedoeling om over heel Vlaanderen kapitaal te verzamelen: mensen kunnen vennoot worden door één of meer aandelen te kopen. Met dit kapitaal gaat Inclusie Invest woningen bouwen en verhuren aan mensen met een beperking. Dit project sluit perfect aan bij het beleid van Vlaams Minister Jo Vandeurzen.

PRAKTISCH

Mensen kunnen vennoot worden door één of meer aandelen te kopen. Eén aandeel kost 2000€ . Op die manier wordt vanuit heel Vlaanderen een kapitaal verzameld. Met dat kapitaal gaat Inclusie Invest gebouwen zetten, vastgoed realiseren dat volledig aangepast is aan de behoeften van mensen met een beperking. Dat vastgoed wordt verhuurd aan een prijs die haalbaar is voor de mensen met een handicap. Na aftrek van de kosten worden huurgelden verdeeld, onder de vorm van dividenden, aan de aandeelhouders. Op die manier krijgen de aandeelhouders een rendement op hun investering. Inclusie Invest is dus een vastgoedfirma, waar iedereen mede-eigenaar kan van worden. De investeerders kunnen een rendement aangeboden krijgen dat vergelijkbaar is met wat momenteel een spaarboekje opbrengt. Op die manier wordt beleggen in Inclusie Invest een vorm van ethisch beleggen. Het geld van de investeerders wordt gebruikt om een maatschappelijk probleem op te lossen.

Vzw Groep Ubuntu is mede-initiatiefnemer van dit uniek project en de contactorganisatie voor West-Vlaanderen. Inlichtingen bij Johan Timperman 056/64 60 92 of johan.timperman@groepubuntu.org of www.inclusieinvest.be . Op de foto: bestuurders Johan Timperman, Johan Baert, Eric Marijsse, Pol Catteeuw en Martine Delfosse tonen het werfpaneel in de Toekomststraat 2 te Avelgem.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio