Partijbesturen CD&V en N-VA zetten licht op groen

Kogel eindelijk door de kerk: coalitieakkoord nu ook officieel rond

Zottegem - Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar 10 dagen na de verkiezingen is het coalitieakkoord tussen N-VA en CD&V nu toch rond geraakt.

Het uitblijven van het akkoord had te maken met het ontbreken van de handtekeningen van de twee CD&V-verkozenen Peter Vansintjan en Paul Lievens. Zij eisten garanties op een sociaal beleid. Zonder de handtekeningen kon het akkoord niet bevestigd worden, want met slechts 13 van de 15 verkozenen op een totaal van 29 had de coalitie tussen CD&V en N-VA niet de vereiste meerderheid in de gemeenteraad. Met het akkoord van beide partijbesturen en ook de ontbrekende handtekeningen kon het akkoord vandaag wel officieel bevestigd worden.

"Ik heb er nooit aan getwijfeld dat het goed zou komen", geeft huidig burgemeester Jenne De Potter (CD&V) mee in een reactie. Hij zal vanaf januari het burgemeesterschap delen met Matthias Diependaele (N-VA) die de laatste 3 jaar voor zijn rekening zal nemen.  Beide partijen vullen 3 schepenmandaten in en ook het voorzitterschap van de gemeenteraad zal gedeeld worden. Welke garanties Vansintjan en Lievens hebben gekregen is voorlopig onduidelijk. "Na verdere onderhandelingen en contacten zijn inhoudelijk een aantal belangrijke afspraken gemaakt voor de versterking van het beleid in Zottegem", zeggen De Potter en Diependaele in dat verband.  "In de komende dagen en weken wordt verder gewerkt aan een allesomvattend en gedetailleerd bestuursakkoord en worden ook de schepenbevoegdheden toegewezen."

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio