2 miljoen euro cash in beslag genomen, meer dan 130 voertuigen en juwelen

Drugsbende smokkelde grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België

Geraardsbergen / Herzele / Lierde / Brakel - De internationale drugsbende die vorige week werd opgerold na huiszoekingen in Steenhuize, Opbrakel, Ophasselt, Deftinge en Geraardsbergen importeerde grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België. De bende had vertakkingen in Nederland.

Het gaat om een onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Oost-Vlaanderen. Vorige week vielen verschillende zwaarbewapende agenten de privéwoning van de Brakelse spilfiguur L.V.M. in de Wielendaalstraat binnen, loodsen in Deftinge en Ophasslet en de voormalige fietsenwinkel Best Bikes langs de Brusselbaan in Steenhuize. Ook in Zulte, Hoogstraten, Brussel en Meer waren er huiszoekingen. In Geraardsbergen werden verschillende bankkluizen gecontroleerd. Er werden zes verdachten opgepakt. Vijf onder hen werden uiteindelijk aangehouden.

Ook de rest van de week werden de betrokken panden zeer grondig onderzocht. In een poging om waardevolle voorwerpen op te sporen kreeg de federale politie hulp van Defensie en van de Civiele Bescherming. Ook het Disaster Victim Identification (DIV) team van de federale politie werd ingeschakeld. Bij deze zoekingen werd meer dan 2 miljoen euro in cash geld, 40 auto’s (waaronder luxewagens en oldtimers), 90 motorfietsen (voornamelijk van het merk Ducati) in beslag genomen, juwelen, diamanten en luxe-uurwerken en andere waardevolle voorwerpen.  

De Belgische Federale Politie en Justitie werden in dit onderzoek ook bijgestaan door de Nederlandse Politie en Justitie, omdat een aantal verdachten in Nederland verbleven. Met resultaat want vandaag raakte bekend dat er naast de zes aanhoudingen in België ook drie personen werden aangehouden in Nederland. In Nederland zijn dinsdag drie doorzoekingen gedaan in woningen in Boxtel, Etten-Leur en Ouderkerk aan den IJssel. Drie verdachten zijn aangehouden. Het betreft een 31-jarige man uit Ouderkerk aan den IJssel, een 30-jarige man uit Etten-Leur en een 62-jarige man uit Rotterdam. Er is beslag gelegd op de woning in Ouderkerk aan den IJssel, een luxe auto van het merk Mercedes en de bankrekening van de bewoner. Daarnaast zijn juwelen, 20.000 euro cash geld, dure horloges en gegevensdragers inbeslaggenomen.

Van de zes in België opgepakte verdachten werden er vijf onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter in Oudenaarde. De drie verdachten in Nederland zijn woensdag voorgeleid aan de officier van justitie met oog op overlevering aan België. Allen zijn in voorlopige hechtenis gegaan. Volgende week beslist de rechtbank in Amsterdam over hun overlevering aan België.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio