ACV deelt boterkoeken uit voor behoud stationsgebouw

Lochristi - De lokale ACV-afdeling van Groot-Lochristi deelde donderdagochtend boterkoeken uit aan de reizigers in het station van Beervelde. Hiermee vroeg het ACV aandacht voor de noodzakelijke renovatie en herbestemming van het verkommerde stationsgebouw.

Reizigers keken verbaasd op donderdagochtend, toen ze een delegatie van ACV aan het station zagen staan. Was er een sociale actie bij het spoor waar zij niet van wisten? De treinreizigers werden tot hun genoegen door de ACV-afdeling getrakteerd op een boterkoek, de vele geïnteresseerde reizigers kregen daarbij uitleg en een pamflet over het project “herbestemming oud station van Beervelde” van het ACV.

Het ACV ijverde samen met tal van andere organisaties en politieke partijen voor de heropening van de stopplaats aan het oud station van Beervelde. Noël Teirlynck van het ACV: “Onze lokale ACV-afdeling zette zich hier jaren voor in en bekwam uiteindelijk de heropening van de halteplaats. Het stijgend aantal treinreizigers dat hier opstapt, wijst er op dat deze actie van ACV vruchten heeft afgeworpen”.

Het succes van de halteplaats heeft echter nog geen positieve impact op het stationsgebouw, dat al jaren staat te verkommeren. Davy van Stevendaal, voorzitter van ACV-Beervelde: “Het is jammer te zien hoe dit waardevolle historische gebouw in onze gemeente aftakelt. Dit terwijl andere oud stationsgebouwen in de buurt werden gerenoveerd en herbestemd: in Moerbeke-Waas werd het een openbare bibliotheek, in Sinaai een stek voor de treinclub, in Oostakker een feestzaal. Ook hier moet toch een nieuwe en maatschappelijk relevante functie te vinden zijn?”

ACV Groot-Lochristi stelt voor om het gebouw dringend te renoveren en er een fietsherstellings-en verhuurdienst in te vestigen. Dit heeft volgens de ACV-afdeling vele voordelen.

“Het biedt voordelen op verschillende vlakken. Voor de hand liggend: de veiligheid van de reizigers. De combinatie trein-fiets biedt ook opportuniteiten voor een duurzamere mobiliteit: werknemers die nu met de auto komen, krijgen het alternatief om trein en fiets eenvoudig te combineren. Bovendien is er ook een opportuniteit om reguliere en sociale arbeidsplaatsen te creëren: jobs…jobs…jobs…weet je wel? Ook voor technische opleidingen biedt dergelijke herbestemming mogelijkheden: bv. stageplaatsen.  Gelegen langs de spooras Brugge-Antwerpen en tussen de E34 en E17 in, biedt zijn er ook kansen op vlak van e-commerce en e-logistics, in lijn met voorstellen van VUB en VIL. En het behoud van historisch patrimonium in een 21ste eeuws  jasje is ook niet onbelangrijk”, zegt Davy van Stevendaal.

ACV Groot-Lochristi schreef in 2014 het schepencollege van Lochristi al aan, dat het voorstel zou meenemen. Voorlopig zonder gevolg. ACV had verschillende gesprekken met CD&V Lochristi, en kon hen overtuigen van de maatschappelijke kansen die dergelijk project kan bieden. Mogelijks wordt het op 24 april in de gemeenteraad meegenomen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio