De laatste verkiezingen met potlood en papier

Hoe geldig stemmen in Lochristi

Hoe geldig stemmen in Lochristi

Foto: Nieuwsblad

Lochristi - Al wie ouder is dan achttien en Belg is, moet zich zondag aanmelden aan het kieslokaal. In ons land geldt immers een opkomstplicht. Eenmaal aangemeld, zal men het stemformulier ontvangen. Bij deze verkiezingen krijgt je er twee, want naast een nieuwe gemeenteraad moet er ook een provincieraad gekozen worden. Daarna moet u het stemhokje in en daar ben je vrij te doen wat je wil. Om geldig te stemmen zijn er enkele voorwaarden. Wie blanco of ongeldig stemt moet zich wel realiseren dat deze stemmen niet meetellen om de zetelverdeling te bepalen.

Om geldig te stemmen mag u slechts stemmen op één en dezelfde lijst. Dat kan op verschillende manieren. Ofwel kleurt u het bolletje rood in het vakje helemaal bovenaan de lijst en brengt u een lijststem uit. Ofwel brengt u een naamstem uit naast een of meer kandidaten. U kan ook een lijst- en een naamstem uitbrengen. Om geldig te stemmen moet je in elk geval binnen één lijst blijven. Uiteraard mag u voor de gemeenteraad op een andere lijst stemmen dan voor de provincieraad. 

Het is overigens de laatste keer dat Lochristi met potlood en papier stemt. De gemeenteraad besloot onlangs om computers aan te kopen voor het elektronisch stemmen en dat kan op 26 mei 2019.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio