Fotograaf Filip Naudts exposeert overzicht van kwarteeuw foto's maken

Foto: Filip Van Der Cruyssen

Lochristi / Lokeren - Guarda La Fotografia, de fotostudio van fotograaf Filip Naudts uit Lochristi, bestaat 25 jaar en om dat in de spotlights te zetten, brengt het Stadsmuseum Lokeren een overzichtstentoonstelling vanaf vandaag tot 28 april 2019 met portrettenwerk van een van Vlaanderens meest gerespecteerde fotografen.Wie de expositie voor de jaarwisseling bezoekt, maakt kans op een gratis fotoshoot met Naudts.

Hoe Filip Naudts, een bloemistenzoon uit Lochristi, in de fotografie terecht is gekomen, is een verhaal op zich "Ik was voorbestemd om de bloemisterij van mijn vader over te nemen. Het is met die reden dat ik 4 jaar gewerkt heb als zelfstandig helper op het tuinbouwbedrijf. Maar de bloemisterij, de weinig creatieve arbeid en het bijna onvermijdelijke gebruik van pesticiden bleken niet mijn natuurlijke habitat, zodat ik all snel naar iets anders uitkeek".

Een eenvoudige vacature voor fotograaf in de krant zette Naudts aan het nadenken en het nieuws dat hij een andere richting uit wilde gaan kwam hard aan bij zijn ouders. "Die waren aanvankelijk zwaar overstuur. Niet onbegrijpelijk als je weet dat ze kort daarvoor investeringen hadden gedaan in het bedrijf met het oog op de toekomst. Maar nog diezelfde dag stonden ze volledig achter mijn beslissing, en vanaf dag 1 stimuleerden ze me om mijn droom te kunnen waarmaken".

Filip Naudts stortte zich op de fotografie, werkte begin de jaren '90 even als persfotograaf (ook voor deze krant), maar zijn echte carrière startte hij in 1992 als setfotograaf bij de Vlaamse publieke omroep VRT (toen BRTN). Hij werkte van 1993 tot 2002 als fotodocumentalist in het FotoMuseum (Antwerpen) en van 2002 tot 2006 als fotorecensent bij het Nederlandse fotografieblad FOTO. Sinds 2012 schrijft hij ook voor Snoecks. Naudts is vooral gekend als huisfotograaf van diverse Vlaamse magazines.

In 1993 opende Naudts zijn eigen studio Guarda La Fotografia. "Dit is eigenlijk een album van de Italiaanse cabaretier Enzo Jannacci die ik 'betaald' kreeg toen ik als barman bijkluste in een Gents studentencafé. De hoes en nog meer de titel intrigeerden mij en zo was de naam een feit. Het is Italiaans voor ‘Kijk naar de foto’ en Spaans voor ‘Bewaar de foto’. Beide betekenissen werden zeer toepasselijk omdat ik enerzijds foto’s maakte met de bedoeling ze aan het grote publiek te laten zien, en anderzijds omdat ik uiteindelijk inderdaad aan de slag mocht in het fotoarchief van het fotomuseum.”

Naudts kreeg heel wat BV's voor de lens , maar niet iedereen is even gewillig. "Ik heb als fotograaf moeten leren dat niemand gelijk is. Het is steeds inschatten wie ik precies voor de camera heb. Dit kan maar door respect te tonen en wederzijds vertrouwen op te bouwen. Dit is aardig gelukt. Enkel de shoot met Herwig Van Hove was een totale mislukking. Er was via de redactie van P-magazine een afspraak gemaakt en ik moest met trein en bus naar Wallonnië. Eenmaal aangekomen na zowat 3 uur rijden, wou hij niet op de foto omdat hij blijkbaar van geen afspraak wist. Na enig aandringen mocht ik dan toch een foto nemen. Toen ik net een proefshot had genomen kreeg ik te horen: je hebt uw foto en weg was hij. Uit wraak heb ik die ene foto gefotoshopped met een bijl in zijn hoofd en veel bloed (lacht)".

Fotoreeksen

De expositie in het stadsmuseum van Lokeren toont een overzicht van werken die Naudts de afgelopen decennia maakte, met vooral veel aandacht voor de fotoreeksen: 

'Histoire de l'oeil' is een fotoreeks die met een nostalgische knipoog refereert aan het werk van oude meesters als Jan Van Eyck, Gustav Klimt en René Magritte.  'Rendez-vous' werd gemaakt in opdracht van het mannenmaandblad CHE. Ze toont de interactie tussen Filip Naudts en zijn modellen die zich voor de gelegenheid in een hotelkamer afzonderen. In 'La cle du Boudoir' staat ket klassieke portret centraal dat via fotografie refereert naar de oude portretschilderkunst. Het portretgegeven wordt beklemtoond door de statige poses die doen vermoeden dat de modellen niet voor een fotograaf dan wel voor een portretschilder uit de 17de eeuw aan het poseren zijn. Paparazzo laat voyeuristische opnamen zien van interieurs waarin zich nachtelijke taferelen aan het afspelen zijn met BV’s. Ze zouden betrapt en gefotografeerd kunnen geweest zijn door een op de loer liggende foute overbuur, maar uiteindelijk zijn ze in veredelde paparazzostijl vastgelegd door fotograaf-regisseur Filip Naudts. Tot slot zijn er nog enkele individuele werken die niet tot een specifieke reeks behoren maar afzonderlijk gemaakt zijn in het kader van vrij werk of in functie van affiches, boekuitgaven of magazines als P-Magazine, Knack, Ché, Humo, Flair en Story.    

Wedstrijd

De fototenstoonstelling heeft plaats van 1 december 2018 tot 28 april 2019 in het Stadsmuseum van Lokeren. Elke tentoonstellingsbezoeker maakt tot 31 december kans om zelf een fotoshoot te winnen met Filip Naudts. Het resultaat van deze fotoshoot zal later ook te zien zijn in de tentoonstelling.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio