Erfgoeddag in het Feestpaleis

Erfgoeddag in het Feestpaleis

Het Feestpaleis binnenin Foto: Peter Esprit

Lochristi - Toen het Feestpaleis in de zomer van 2018 de deuren sloot, bedacht Erfgoed Viersprong dat dit gebouw een waardig afscheid verdiende. Daarom organiseert Erfgoed Viersprong, in samenwerking met de huidige eigenaar, VROB en de bibliotheek een afscheidsweekend op 26, 27 en 28 april 2019. Een unieke kans om een laatste keer het gebouw in zijn huidige vorm te bezoeken.

Het verhaal begon in de jaren 1920 toen de familie De Lat uit Moerbeke deze zaal liiet bouwen. Het gebouw werd opgetrokken in art deco stijl. Deze kan je vandaag nog terugvinden in de voorgevel. Ook binnenin waren de oorspronkelijke geschilderde panelen tegen de muren in art deco stijl. In 1927 gingen de deuren open onder de naam ‘Feestpaleis’ en die is altijd hetzelfde gebleven.

Het gebouw heeft in de beginjaren verschillende functies gehad: danszaal, cinema, theaterzaal maar het was ook plaats voor handelsbeurzen en openbare verkopingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Feestpaleis bezet door de Duitsers. Een polyvalente zaal met deze afmetingen kon men heel goed gebruiken. Het is ook in deze periode dat de feestzaal werd uitgebreid met een café. Na de oorlog werden alle activiteiten hervat. Zo was er in 1948 de oprichting van een boksclub die haar trainingen in het Feestpaleis hield.

In de jaren 1950-1960 kreeg de zaal steeds meer en meer de allures van een echte feestzaal. Er werd vooraan een podium toegevoegd en het aantal festiviteiten steeg jaar na jaar. De bekendste zijn ongetwijfeld de Meifeesten en de verkiezing van miss Aardbei tijdens het Aardbeifenestival.

Artiesten 

Vanaf halverwege de jaren 1960 vonden heel wat Vlaamse artiesten hun weg naar het Feestpaleis. Zo waren er optreden van The Garnets, Willy Sommers, Rob De Nijs en Will Tura om er maar enkele te noemen. In de jaren 1980-1990 werd fors geïnvesteerd en werd het Feestpaleis de bekendste discotheek in de streek.

Brand

Op 10 februari 2001 sloeg het noodlot toe. Een grote brand legde het Feestpaleis volledig in de as, waarbij o.a. de geschilderde muurpanelen verloren gingen. Men bleef echter niet bij de pakken zitten en in oktober 2001 werden de eerste feestvierders verwelkomd in de vernieuwde zaal. 

Toekomst

Met de sluiting van het Feestpaleis in 2018 komt er een einde aan meer dan 90 jaar feestplezier in Beervelde. De nieuwe eigenaar zal met respect voor het gebouw en de nog aanwezige erfgoedwaarden het pand omvormen tot unieke woongelegenheden. De gevel verdwijnt dus zeker niet uit het straatbeeld.

Activiteiten
Naar aanleiding van het afscheid van het Feestpaleis organiseert Erfgoed Viersprong enkele activiteiten. Op vrijdag 26 april is er van 14 tot 16 uur een praatnamiddag. De aanwezigen kunnen herinneringen ophalen aan het Feestpaleis. Wie leerde er zijn partner kennen? Hoe ging de relate dan van start? Eeen leuke anekdote of fijne herinneringkan men er zeker kwijt. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via Erfgoed Viersprong, 09/362 87 19 of info@4sprong.be

Zaterdag 27 april wordt het Feestpaleis aan de kinderen overgelaten. Tussen 9.30 en 11.30 uur kunnen kinderen van het eerste tot zesde leerjaar er naar een crea atelier met fluoverf. Het gebouw en haar muurschilderingen dienen als inspiratie Onder begeleiding van een echte kunstenaar kan men een eigen aandenken aan het Feestpaleis maken.
?
Zondag 28 april is er de Aperiteflezing ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’. Het Feestpaleis was jarenlang dé referente in de regio om nieuwe mensen te leren kennen. En daaruit zijn heel wat koppeltjes ontstaan. Verliefd worden en trouwen is van alle tjden. Benieuwd hoe dit geëvolueerd is? Kom luisteren en ontdek ook de liefdesverhalen van historische koppels zoals Maria van Bourgondië.

Voor alle activiteiten dient men vooraf in te schrijven via Erfgoed Viersprong, 09/362 87 19 of info@4sprong.be.

Doorlopend kan men op zaterdag en zondag naar een tentoonstelling met foto’s, affiches en herinneringen van vroeger en nu. Evenementenradio VROB maakt live radio, een uniek moment om je nog eens neer te vleien in het gelegenheidscafé.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio