Laatste zondagmissen in Sint-Niklaaskerk Lochristi en Sint-Eligius Zeveneken

Laatste zondagmissen in Sint-Niklaaskerk Lochristi en Sint-Eligius Zeveneken

De kerk van Zeveneken Foto: archief Daina

Lochristi - Wie nog eens een zondagsmis in de Sint-Niklaaskerk van Lochristi wil meemaken, zal zich moeten haasten. Op zondag 16 juni gaat er de allerlaatste eucharistieviering door. In de Sint-Eligiuskerk van Zeveneken is de laatste weekendviering voorzien op 30 juni. Beide kerken blijven wel dienst doen als liturgisch gebouw met nevengebruik.

De eerste parochiekerk met als patroon de Heilige Nicolaas werd gebouwd in de 13de eeuw. Om te kunnen voldoen aan de bevolkingstoename werd de kerk regelmatig verbouwd en uitgebreid. Van de verbouwde gotische kruiskerk (14de -15de eeuw) resten enkel nog de vieringstoren, het middenschip met hoge lichtbeuk en de westergevel. Het huidige koor in werd aangebouwd in 1654. De huidige zijbeuken dateren van ongeveer rond 1720 en de sacristie is gebouwd in 1850  Oorspronkelijk lag het kerkhof rond de kerk maar in 1929 kwam het achter de dekenij (het huidige oud kerkhof).

Bavoparochie

in 2016 werd een nieuwe parochie opgericht die 11 kerken bevat in de parochie Gent Kanaalzone/Lochristi-Wachtebeke en omvat de parochies in Desteldonk, Mendonk, Oostakker, Sint-Kruis-Winkel, Lochristi (alle deelgemeenten) en Wachtebeke. Binnen die Bavoparochie zijn er drie ankerkerken gevonden in Hijfte, Oostakker en Wachtebeke.

De kerk van Hijfte werd ietwat verrassend de nieuwe centrumkerk. Deze kerk is de enige die na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd en dit vertaalt zich in de architectuur. "Deze kerk heeft geen pilaren en laat een actieve betrokkenheid aan de eucharistie toe. Daarenboven ligt deze kerk centraal ten opzichte van de 10 andere parochies en heeft ze een dubbele sacristie, een weekkapel en een hoogzaal die kunnen gebruikt worden als parochiesecretariaat, vergaderlokalen of de kindernevendiensten tijdens de familievieringen", werd destijds als argumentatie gebruikt.

Zeveneken

De laatste weekendmis in de kerk van Zeveneken gaat door op zondag 30 juni om 17.30 uur. Ook hier zal de kerk enkel nog dienst doen als liturgisch gebouw, met nevengebruik. Parochianen uit Zeveneken kunnen de zondagsmis blijven bijwonen in de kloosterkapel om 10.15 uur.

Daarnaast zijn er drie kerken waar er ook een weekendviering blijft behouden, maar waar geen volledig pastoraal aanbod aanwezig zal zijn: Beervelde, Mendonk en Zaffelare. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio