IDM en Mooimakers belonen propere scholen

IDM en Mooimakers belonen propere scholen

alle deelnemende scholen mochten hun prijs ophalen Foto: Morrec

Lochristi - Samen met het schooljaar loopt ook het eerste jaar van het vernieuwde scholenproject van IDM op zijn einde. 44 scholen binnen de zone waar de afvalintercommunale werkt, bouwden dankzij dit project een gans jaar aan de eerste laag van hun proper nest door allerlei acties te ondernemen om het afval binnen de schoolmuren in te perken en jongeren bewust te maken van hun eigen impact hierop. 19 scholen en 4 verenigingen gingen nog een stap verder en streden het afgelopen schooljaar tegen zwerfvuil in hun buurt en engageerden zich in Operatie Proper, een project van Mooimakers (het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort) en IDM.V De vrije Basisschool Sint-Jozef, Leefschool Eikenkring (Zeveneken) en VBS De Sprankel (Beervelde) deelden mee uit de pot van 19.000 euro, die IDM beschikbaar had.

Het voorbije schooljaar lanceerde IDM haar vernieuwde scholenproject ‘Proper Nest’. Een verderzetting en vernieuwing van het scholenproject waarbij IDM reeds 15 jaar scholen begeleidt om het afval binnen de schoolmuren in te perken en jongeren bewust te maken van hun eigen impact hierop. Voor de  afvalintercommunale die actief is in Lokeren, Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate is het een belangrijke doelstelling om mensen te stimuleren om bewust en duurzaam om te gaan met consumptie en afvalproductie.

Jongeren zijn daarbij een heel belangrijke doelgroep, een goeie samenwerking en ondersteuning van de scholen is voor hen daarom de sleutel. Hiervoor ontwikkelde IDM een webmodule om scholen individueel en heel praktisch te begeleiden om acties te ondernemen en scholen van elkaar te laten leren. Via www.propernest.be kan iedereen alle initiatieven opvolgen en via hun eigen webpagina kunnen scholen kiezen tussen meer dan 25 acties voor verschillende leeftijden, interactieve spelen, lespakketten, educatief materiaal, workshops, studiebezoeken, rondleidingen, …

50 scholen van de 73 zijn dit schooljaar ingestapt in het project ‘Proper Nest’ en 44 hiervan behaalden de eindmeet en ontvangen hun eerste laag van hun proper nest. Dit krijgen ze via een schoolpoortbord waarmee ze hun inspanningen duidelijk maken aan hun omgeving en waarbij ze jaar na jaar verder kunnen bouwen.

In Lochristi heeft Gemeentelijke Kleuter- en Bassischool niet alleen de eerste laag van zijn Proper nest verdiend, maar onlangs ook de Groene Vlag behaald en mag zichzelf nu ook Eco-school noemen, net als Basisschool Dolfijn uit Lokeren. Ook Vrije Basisschool de Weg-Wijzer ging met 5 verschillende acties aan de slag, en dit zowel op hun vestiging Zaffelare-Dorp als in de Oude Veldstraat.

Operatie Proper

19 scholen en 4 verenigingen gingen nog een stap verder en engageerden zich in het project ‘Operatie Proper’. Via dit project hielden ze hun eigen terreinen proper, maar zetten ze ook acties op om hun hele buurt mee te mobiliseren.

 “De scholen en verenigingen organiseerden regelmatig opruimacties om hun eigen terreinen – én de buurt errond – proper te houden”, legt IDM-voorzitter Piet Penneman uit. “Maar de actieplannen die ze allemaal indienden, gingen nog een heel stuk verder. Van het aanmoedigen van leerlingen om brooddozen te gebruiken tot leren sorteren en het aanstellen van speciale zwerfvuilverantwoordelijken. We zijn echt van onze sokken geblazen door de inzet van alle scholen en verenigingen. Zwerfvuil en sluikstort storen duidelijk niet alleen heel veel mensen, ze zijn ook bereid om het samen met ons de wereld uit te helpen".

VBS De Sprankel en Leefschool Eikenkring lieten hun leerlingen zelf affiches ontwerpen als bewustmakingsactie en Vrije Basisschool Sint-Jozef gaf hun vuilbakken een ludieke naam, wat aanstekelijk werkte bij de leerlingen. Zij verdienden aan hun acties respectievelijk 405, 528 en 1500 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio