Enkele tientallen bewoners kijken spektakel gelaten aan

FOTO & VIDEO. Zeveneekse eiken in alle ochtendvroegte geveld

De zeven eiken van Zeveneken zijn niet meer. Woensdagmorgen om 6 uur werd begonnen met het rooien van de bomen. Iets na 9 uur mocht grondwerkbedrijf Cocquyt uit Beervelde de laatste boom grijpen en neerhalen. Het unieke dorpszicht van de Sint-Eligiuskerk met de trotse eikenrij ervoor is voorgoed verleden tijd. Weg Zeven-eken.

Het ludieke overlijdensbericht van het actiecomité dateert al van eind vorig jaar, maar toch kwam het echte einde nog als een verrassing, ook voor de fotografen. Nadat gisteravond pas een persbericht werd verspreid dat de bomen woensdag en donderdag zouden worden gerooid, ging het snel: deze ochtend vanaf zes uur was al duidelijk dat het voor meteen zou zijn. Een kleine drie uur later was de kaalslag al voltooid. De reacties van een twintigtal omstaanders - ze kwamen en gingen in groepjes - varieerden van ongeloof over boosheid tot gelatenheid en berusting in het lot van 'hun' gemeentenaam. Aan een enkele vraag aan de aanwezige politie om de werken stil te leggen, werd geen gevolg gegeven. Van het lokale bestuur was niemand op het appel. 

Op de allereerste infovergadering in 2018 over de heraanleg van het centrum van Zeveneken werd het idee van het vervangen van de 'zieke' bomen voor het eerst geopperd als een bijna-zekerheid. Wat volgde was een aaneenschakeling van welles-nietes-discussies over de overlevingskansen van de bomen, in de gemeenteraad en ook bij de bevolking. Enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen schaarde de voltallige oppositie zich letterlijk achter de bomen, die even de inzet van de verkiezingen leken te worden. Met mondjesmaat werden nadien studies en dossiers vrijgegeven, boomexperten - ook uit de buurt - gaven hun mening, maar uteindelijk bleef het initiële besluit ongewijzigd: het risico dat bepaalde bomen de heraanleg van de dorpskom en de graafwerken voor de riolering niet zouden overleven waren reëel. Dat risico om achteraf te moeten ingrijpen en een 'ongelijke' bomenrij over te houden, wou het gemeentebestuur niet nemen.

In 2021 komen er nieuwe jonge inheemse eiken op de plaats van de gerooide natuurmonumenten. Weliswaar ingebed in een betonnen omkadering, zodat natuur en cultuur niet opnieuw met elkaar in aanvaring komen. Bij het grootste deel van de bevolking en bij alle oppositiepartijen bleef het al die tijd een erg gevoelig dossier. Getuige daarvan de lawine aan verontwaardigde reacties en verwijten naar het Open VLD-bestuur op de sociale media deze ochtend. 

Onze blogfotografe Lut Laureys - de natuur is een van haar stokpaardjes - was al erg vroeg aanwezig voor een unieke fotoreeks én een even uniek filmpje (dat u vanavond ook nog eens ziet op AVS) waarin de bomen de ongelijke strijd verliezen. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio