Oranje Ei voor vzw MOK

Oranje Ei voor vzw MOK

De CD&V-jongeren van Lochristi geven het Oranje Ei aan mok vzw Foto: Peter Esprit

Lochristi - Met het Oranje Ei, een struisvogelei, betuigen de CD&V-jongeren van Lochristi hun erkentelijkheid aan een vereniging die zich engageert en net iets meer doet voor de inwoners van Lochristi en - in tegenstelling tot de struisvogel - zijn of haar kop niet in het zand steekt. Dit jaar viel de keuze op MOK vzw, een vereniging uit Beervelde die zich inzet voor mensen met een beperking.

Ieder jaar wordt het Oranje Ei van CD&V Lochristi uitgereikt aan een groep of organisatie met een warm hart voor de (Lootse) medemens. Vorig jaar kozen de jongeren van de CD&V voor het warme vrijwilligerswerk van rusthuis Sint-Eligius in Zeveneken. "Ook dit jaar viel de keuze op een organisatie die een grote zorg draagt voor de medemens", zei Ase Van de Vijver in haar speech.

"Een jong koppel koos ervoor hun leven over een andere boeg te gooien en bouwden een inclusief woon- werkinitiatief uit, MOK vzw. Ze bieden personen met een beperking de ruimte, letterlijk en figuurlijk, om zichzelf te zijn en te ontwikkelen. De bewoners hebben een eigen woonstudio aangepast aan hun noden. Ze kunnen er op zelfstandige basis wonen, maar de professionele hulpverlening is steeds in de buurt wat voor de bewoners ook een gevoel van veiligheid creëert", ging Van De Vijver verder.

MOK gelooft in de krachten van hun bewoners en ondersteunt deze ten volle. Dit doen ze bijvoorbeeld in hun koffie- en soepbar. Men kan er ook terecht voor een lekkere brunch, lunch of koffieklets. Alles wordt bereid en opgediend samen met en door de bewoners.

"Naast het ondersteunen van de sterktes en interesses, zoeken de professionele hulpverleners ook naar een kwaliteitsvolle dagbesteding naar interesse van elke bewoner. Op deze manier geven ze een grote meerwaarde aan het leven van hun bewoners.  Ook bij het aanstellen van nieuwe werkkrachten zoeken ze steeds naar de juiste match voor de zorgbehoevenden. Zo mocht ik vorige zomer solliciteren bij MOK vzw en werd ik er geïnterviewd door twee van hun bewoners. Pieter was op zoek naar een hulpverlener die creatief is en hem kon uitdagen in zijn eigen creatieve hobby’s. Laura zocht iemand die haar tot rust kan brengen en het liefst met muziek van Niels Destadsbader. Het zal voor altijd het meest memorabele, warme en aangenaamste sollicitatiegesprek zijn dat ik ooit mocht meemaken. Het geeft ook meteen aan wat voor een organisatie MOK vzw is. Ze hecht belang aan de mening en noden van hun bewoners  en betrekt hen in processen en beslissingen die hen aanbelangen", aldus Van de Vijver.

"Naast de individuele ruimte die de bewoners beleven in hun eigen studio en hun eigen dagbesteding, creëert MOK vzw voor hun bewoners ook een familiaal gevoel. Zo wordt er één keer per week samen gekookt met de bewoners en de begeleider van dienst. De bewoners leven zowel naast elkaar als met elkaar en zijn nooit alleen. Niet enkel de bewoners vinden er een warme thuis, maar ook de klanten van de koffie- en soepbar vinden er een warm onthaal en een heerlijk maal. Kortom, we kunnen stellen dat MOK vzw een meerwaarde biedt aan de maatschappij. Een organisatie waarin de CD&V zijn kernwaarden en een WIJ-verhaal terugvindt".  
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio