Zijn coronamaatregelen doodsteek voor sierteeltsector?

Siertelers protesteren met rode vlag

Lochristi - De Vlaamse siertelers zijn heel erg misnoegd dat met het sluiten van tuincentra en bloemenwinkels hun bloemen en planten niet tot bij de consument geraken. Nu ze voor zowat de drukste periode van het jaar staan en slechts enkele maanden tijd hebben om hun bloemen en planten - waar vaak een heel jaar aan gekweekt is - te verkopen, blijven heel wat verkoopkanalen potdicht. De sector wil via een protestactie de overheid dan ook duidelijk maken dat het niet vijf voor, maar vijf na twaalf is.

“Door coronabeperkingen in diverse landen is de handel in omvang enorm gekrompen”, zegt Guy Van Rysseghem, cameliakweker in Lochristi en adviserend lid van het Algemeen Boerensyndicaat, waar hij verantwoordelijk is voor de sector (niet-eetbare) tuinbouw. “Alhoewel we in de Europese Unie leven, verschilt de aanpak land per land. In Nederland waren bij aanvang de tuincentra open, doch de handel aan de veilingklok kroop spectaculair in elkaar. Handelaars dankten personeel af en sloten dikwijls de deuren, men verwacht enorme faillissementen. In Duitsland bleven tuincentra open omdat ze dierenvoeding verkochten. In het Verenigd Koninkrijk mochten tuincentra via online kanalen nog verkopen. Via het take away systeem mocht de klant de plant afhalen. De meeste klanten zijn oudere mensen, die met dergelijk systeem niet vertrouwd zijn, waardoor dit nauwelijks aansloeg”.

“Ook in andere landen loopt de sierteeltsector gevaar. Italië kan men voor een stuk met ons land vergelijken. De sector is er goed voor 100.000 jobs. Sommige bedrijven draaien in het voorjaar 60 % tot 100 % van hun omzet. De jaarlijkse omzet bedraagt er 5,5 miljard euro, daar zou nu al meer dan 800 miljoen van verloren zijn. Frankrijk, onze bijzonderste afnemer inzake sierteeltproducten, heeft alle tuincentra gesloten. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met de rondreis door Europa”.

“Wie dacht dat in Europa de regels voor iedereen gelijk zijn, komt als sierteler bedrogen uit. Het is elk voor zich”, vervolgt Van Rysseghem. “Zelfs in eigen land gelden verschillende maatstaven. Supermarkten mogen bloemen verkopen. Handelszaken die dierenvoeding verkopen, mogen ook bloemen aan de man brengen. Vooral dat laatste zette veel kwaad bloed bij de sierteelt-collega’s”.

“In Lochristi viel het nog dieper op de maag. Azaleatelers hadden aan eigen erf of  bij familie en vrienden een kar met azalea’s geplaatst. De argeloze voorbijganger kon zich zelf bedienen conform de corona-afstandsregels. Na twee dagen werden ze via een schriftelijke terechtwijzing van de burgemeester teruggefloten. Blijkbaar laten de nationale coronamaatregelen zoiets niet toe”, aldus Van Rysseghem.

Vanuit de siertelers kwamen de voorbije dagen vragen om symbolisch protest te voeren en zo de overheid duidelijk te maken dat de sierteeltsector langzaam doodbloedt. Er werd een oproep gelanceerd om een rode vlag aan hun huis of bedrijf te hangen en zo de actie mee te ondersteunen. “Rood mag dan al symbool staan voor kracht en passie, het staat ook voor pijn en gevaar. En dat onze sector afziet en in gevaar is, blijkt uit de alarmerende cijfers rond omzetverliezen, aantal vernietigde planten, geannuleerde contracten,….”, besluit Van Rysseghem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio