U kan nu al stemmen voor de nieuwe cultuurlaureaat

U kan nu al stemmen voor de nieuwe cultuurlaureaat

Claudine Denert was de laatste cultuurlaureaat in 2018 Foto: Geert Herman

Lochristi - "Wij gaan voor een frisser concept en een nieuwe invulling", klonk het vorig jaar toen men aankondigde dat 2019 geen nieuwe cultuurlaureaat zou opleveren. Na een jaar is de restyling een feit. Naast de cultuurlaureaat is er ook een publiekslaureaat en een carrièreprijs. De bekendmaking van de cultuurlaureaat zal plaatsvinden tijdens de openingsfeestelijkheden van Uyttenhove in oktober.

Tot 2018 werden kandidaten-cultuurlaureaten voorgedragen door de bevolking na een oproep in het infoblad van Lochristi. De cultuurdienst stelde dan een onafhankelijke jury samen om uit alle inzendingen de beste keuze te maken. De cultuurlaureaat werd traditioneel bekend gemaakt tijdens de 11-juliviering. Op deze formule was echter wat sleet gekomen en binnen de cultuurdienst ging men op zoek naar een eigentijdse invulling. In 2019 was er om die reden geen laureaat. "De cultuurlaureaat is niet stopgezet, maar we zoeken voor 2020 naar een frisser concept en een nieuwe invulling", zei cultuurverantwoordelijke Sophie Mingels toen dit nieuws vorig jaar bekend raakte.

De ideeën rijpten en begin dit jaar was de werkgroep klaar met zijn werk. Vanaf 2020 zullen er 3 prijzen uitgereikt worden. De ‘echte' cultuurlaureaat wordt gekozen door de leden van de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad. Deze jury wordt aangevuld met één extern jurylid die thuis is in het plaatselijke werkveld

De publiekslaureaat zal gekozen worden door het publiek. Elke inwoner van Lochristi kan zijn of haar stem slechts een keer uitbrengen. Het stemformulier kan je hier terugvinden.

De carrièreprijs tenslotte zal eveneens gekozen worden door de leden van de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad. Deze kandidaat wordt door de werkgroep zelf voorgedragen en hoeft dus niet op de shortlist te staan.

Kandidaten

Op de shortlist voor de nieuwe cultuurlaureaat staan maar liefst 15 namen/verenigingen vermeld uit diverse geledingen van de cultuursector.

Charlotte De Bruyne, Evarist Ganzelever, Timon Verbeeck, Peter Meyvaert, Dorien De Vylder, Trees De Brabander, Cultuur Zaffelare, Carine Stevens, Toneelvereniging Ludio, Christophe Versaevel, Luc Segers, Simon Neyt, Bert Verschraegen, Carmen De Vos en Hans Kitslaar en Anne-Marie Van Pachterbeke maken dus kans op de titel van cultuurlaureaat of de publieksprijs.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio