Stalen wielen gaan in vlammen op

LOKEREN - De derde metalday op de Lokerse Feesten lokte niet meteen de grote massa naar de Grote Kaai, maar de bands deden wel waarvoor ze aangetrokken waren: de metalfan laten genieten van stevig gekruide muziek. Saxon en In Flames waren de echte hoogtepunten, al kan dat een persoonlijk smaak zijn.

Vier jaar geleden werd meegedeeld dat Ministry nooit meer zou optreden, maar in de rockwereld weet men nooit. Ministry teisterde de voorbije weken de Europese festivalpodia met zijn DefibrillaTour tot frontman Al Jourgensen vorige week in Parijs in elkaar zakte en de groep enkele concerten moest afzeggen. Blijkbaar lag de hitte en niet drank of drugs aan de basis van de appelflauwte, al hadden _ en niet alleen wij _ de indruk dat Jourgensen het indrukwekkend microstatief nodig had om goed in evenwicht te blijven.

Ministry kende in zijn ruim 20 jarig bestaan een grote evolutie. Oorspronkelijk speelde de groep een soort synthpop maar na het 'The Land of Rape and Honey' (1988) ging de groep meer en meer richting industrial metal en die was ondanks alles nog best wel aardig te noemen.

Saxon beleefde zijn hoogdagen in de eerste helft van de jaren '80. In die periode wist het vijftal met hun singles zelfs te scoren in de Engelse charts, uitzonderlijk voor een hardrockband. Wheels Of Steel, 747 (Strangers in the Night) en And the Bands Played On' halen de top 20 en de albums Denim and Leather, Strong Arm of The Law en Wheels of Steel worden commerciële successen. Net die nummers worden op de Lokerse kaai losgelaten en het gevolg laat zich raden. Lokeren ging volledig voor de bijl.

Het uiterst invloedrijke Zweedse gezelschap In Flames was de verrassing van de avond. Zonder ook maar een moment te vervelen speelden ze een ingekorte lijst songs uit hun rijkgevulde repertoire. Zanger Anders Fridén kreeg het publiek helemaal aan zijn kant toen hij  proefde van een Belgisch biertje en het bekketrekkend ok vond. Ondertussen daverden Cloud Connected, Only for the Weak en The Quiet Place over de Lokerse kaai.

Headliner Machine Head draaide van bij de eerste tonen van I Am Hell (Sonata in C#) de volumeknop volledig open en dat was nu niet meteen nodig. De groep speelde vier concerten in evenveel dagen en dat liet toch een beetje voelen. De trashmetal werd bij de crowdsurfers echter fel gesmaakt. Enkel het storende gekraak in de micro raakte maar niet opgelost. Niet allemaal lof en glorie dus, maar voor de fans echt wel genietbaar.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio