Hasselt, vroeger en nu

Uit de oude doos: Oud moederhuis - Provinciale School voor Vroedvrouwen

Onder impuls van dokter Guillaume Nolens (1872 - 1941) en zijn vrouw Irma Lhoist werd in 1913 de Provinciale School voor Vroedvrouwen opgestart. Foto: Verz. Willy Ilsbroekx

Hasselt - Uit de oude doos een foto van de Provinciale School voor Vroedvrouwen aan de Guffenslaan in Hasselt, in de volksmond beter gekend als het oude moederhuis.Tussen 1913 en 1988 werden er onder de zorg van dokter Nolens en zijn studenten talloze Hasselaren geboren en verzorgd. In 2008 werd het gebouw in dienst gesteld van de Provinciale Hogeschool Limburg.

Het oude moederhuis, waarvan de eerste steen in 1912 is gelegd, herbergt het boeiende verhaal van de doktersfamilie Nolens. In 1913 werd er onder impuls van dokter Guillaume Nolens (1872 - 1941) en zijn vrouw Irma Lhoist een school voor vroedvrouwen opgestart.

Koeien voor melk

Als directeur van de school liet Nolens achter het gebouw een stal bouwen met tuberculosevrije koeien, die de kinderen van gezonde, gesteriliseerde melk voorzagen. Hoewel zijn omgangsvormen soms als ruw worden beschreven, bracht de dokter bij huisbezoeken vaak een fles wijn mee voor de patiënten. Daarenboven vroeg hij zelden geld voor een onderzoek.

Handboek voor studenten verloskunde

Over zijn kennis en ervaringen binnen de praktijk schreef de dokter het handboek 'Beginselen van de praktische verloskunde'. Die gaf hij als lesmateriaal aan de studenten verloskunde.

Vier van de vijf zonen van dr. Nolens werden uiteindelijk geneesheer. Een vijfde zoon werd tandarts.

Vandaag staat het moederhuis in dienst van de Provinciale Hogeschool Limburg, waar zij het departement Gezondheidszorg onderbrengen. Daarmee krijgt het moederhuis zijn oude functie terug. 

Met dank aan Erfgoedcel Hasselt


Lees ook: Uit de oude doos: Stadhuis Hasselt & Groenplein
Lees ook: Uit de oude doos: Van Veldekeplein (Monument Hendrik van Veldeke)
Lees ook: Uit de oude doos: Virga Jessefeesten- en ommegang door de jaren heen
Lees ook: Uit de oude doos - Station Hasselt & Stationsplein
Lees ook: Uit de oude doos: Refugehuis van Herkenrode - Herkenrodekazerne

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio