'Een groot succes', begint gedeputeerde van jeugd Jean-Paul Peuskens. 'In het verleden waren KPMcup en Burnout twee afzonderlijke projecten. Dit jaar werken de Provinciale Jeugddienst, de stad Hasselt en PHL Music samen. Het resultaat: KPMcup meets Burnout.'

Schepen van jeugd Valerie Del Re: 'Kapermolen kreeg maar liefst 6.000 bezoekers over de vloer. Voor de start van het skateboardkampioenschap stonden de toeschouwers al te wachten op onze nieuwe grastalud.'

Verantwoordelijke PHL-docent Tijs Vastesaegher: Essence, onze eerste band van de dag, kon rekenen op een hele hoop bezoekers. De rest van de dag ging dit toeschouwersaantal enkel in stijgende lijn.”

Gedeputeerde Jean-Paul Peuskens: “Het provinciebestuur wil in de toekomst blijven inzetten op jongerencultuur en dit concept uitbouwen tot een volwaardig gratis jongerencultuurfestival.”

Skateboardkampioenschap
Op de KPMcup was er weer veel jong skatetalent te spotten. 120 skateboarders haalden hun plank boven voor het skateboardkampioenschap. Het skatepark was op momenten zelfs te klein voor alle toeschouwers.

Bij de gesponsorden ging Youness Amrani met de hoofdprijs lopen. Bij de niet-gesponsorden waren er dit jaar twee winnaars: Sean Puype (min 15j) en Simon Deprez (plus 15j). In de bowl toonde Maarten Van De Bossche zich de beste. Ook de prijs voor de beste skatetrick ging naar Youness Amrani.

De volledige uitslag:
Street gesponsord
Eerste Plaats
+ Beste Limburger
+ Beste Hasse Youness Amrani Hasselt 400 euro + goodies
Tweede plaats Ronan Pappaert Leuven 200 euro + goodies
Derde plaats Steve Achten Opglabbeek 100 euro + goodies
Street niet-gesponsord (-15j)
Eerste Plaats Sean Puype Bredene 150 euro + goodies
Tweede plaats Roeland Hendrickx Bree 100 euro + goodies
Derde plaats Bjarne Biesmans Kaulille 50 euro + goodies
Beste Limburger Roeland Hendrickx goodies
Street niet-gesponsord (+15j)
Eerste plaats Simon Deprez Zwevegem 150 euro + goodies
Tweede plaats Jonathan Vlerickx Gullegem 100 euro + goodies
Derde plaats Trevor Cappon Harelbeke 50 euro + goodies
Beste Limburger Nick Vaes Heusden-Zolder goodies

Bowl
Eerste plaats Maarten Van De Bossche Tienen 150 euro + goodies
Tweede plaats + Beste Limburger, Beste Hasselaar Gilles Lizin Hasselt 100 euro + goodies
Derde plaats Tim Jacbos 50 euro + goodies
Best trick
Eerste Plaats Youness Amrani Hasselt goodies
Tweede Plaats Koenraad Helsen Hasselt goodies
Derde plaats Kristof Vanderstraeten Landen goodies

Met mc D.O.C en Sefton zorgde de organisatie voor twee ervaren wedstijdgidsen. Hierbij kregen ze hulp van volleerde skatedj’s Riot, Duvel en Left’e & Baze.

Stevige gitaren
Verder in het Kapermolenpark stond er heel wat muziek op het programma. De Limburgse band Essence mocht de spits afbijten op het bandpodium. De weide was meteen goed gevuld. These Mountains Are Ghosts uit Maasmechelen en Rebuild uit Houthalen waren de volgende jonge bands in het rijtje.

'Ook enkele buitenlands bands zakten af naar Hasselt', vertelt PHL-student Sarah Vanderheulen. “Grieved zorgde voor hardcore uit het hoge noorden. Uit Groot-Brittanië stond Feed The Rhino op het podium. Amerikaanse bands This Is Hell en Full Of Hell haalden het zwaar geweld boven.”

Campus uit Tessenderlo gaf op KPMcup meets Burnout het startschot voor hun minitournee. Reproach, een band met Noord-Limburgse roots, kreeg het publiek helemaal mee met hun harde korte songs.

Met Drums Are For Parades en Rise And Fall kreeg het bandpodium twee grote afsluiters. Drums Are For Parades kwam met hun nieuwste werk uit Imperium naar Kapermolen. Rise And Fall deed dan weer hun reputatie van Belgische hardcore-trots alle eer aan.

Veel dubstep
Op het verste punt van het festivalterrein bouwden de dj’s van KPMcup meets Burnout een feestje. PHL-student Ninjato opende met een eclectische mix van verschillende genres. Daarna was het de beurt aan het Limburgse dj-duo Bass Bangers met een portie electro en house. Limburger Primate viel in voor Stinkahbell die zijn kat stuurde.

Na de twee openers stond er een hele hoop dubstep op het programma. Kastor & Dice zorgde voor de perfecte inleiding van de Britse invasie. De laatste vier dj-sets werden afgeleverd door dj-talent uit Groot-Brittanië. Subzee-D nam als eerste over. Stinkahbell bracht vervolgens een vrouwelijke MC mee. Bar9 palmde de vele jongeren helemaal in. Bare Noize zorgde voor de perfecte afsluiter.

Extra troef
Met de outletmarkt zorgde de organisatie voor een extra troef. Op deze markt konden bezoekers terecht voor scherpe kortingen van skateshops en zorgden jonge creatievelingen met succes voor producten van eigen makkelij. De muziekliefhebbers konden dan weer hun hartje ophalen bij de distro’s en merchandise-standen.

Gedeputeerde Peuskens: 'De outletmarkt was een succes. Het was het ideale moment om onze jonge creatievelingen de plaats te geven die ze verdienen. In de toekomst keert deze markt zeker terug. Meer nog, we willen hier als provinciebestuur in de toekomst zeker meer op inzetten. We moeten jonge creatieve talenten en ondernemers in Limburg alle kansen geven en de ondersteuning bieden die ze nodig hebben.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio