Melkveebedrijf Bart Van de Vloet gebruikt nieuwste melkrobot

Melkveebedrijf Bart Van de Vloet gebruikt nieuwste melkrobot

Bart Van de Vloet bij zijn hoogtechnologische melkrobot. Foto: Pieter Kesselaers

Zoersel - Boer Bart Van de Vloet liet ons vandaag toe in zijn melkveebedrijf op Einhoven in Zoersel om een kijkje te komen nemen naar zijn nieuwe melkrobot. 'Het geavanceerde apparaat voedt, melkt en analyseert de gezondheid van de dieren volledig automatisch', legt Bart uit.

Het leven van een boer kan zwaar zijn, dat hoeven we niemand te vertellen, maar Bart Van de Vloet probeert naast het harde werk op de boerderij ook nog genoeg ruimte te houden voor vrienden en vrije tijd. 'Door deze robot kan ik af en toe afspreken met vrienden en zelfs op reis gaan. De machine brengt me telefonisch op de hoogte als er een probleem is. Gelukkig kan ik beroep doen op de vaardigheden van mijn ouders en andere boeren die met veel plezier een handje komen helpen', vertelt Bart.

Automatisch melken en voederen

Het apparaat staat links in de nieuwe stal. 'De koeien stappen zelf de cabine in om krachtvoer te eten, waarna ze automatisch op de melkrobot aangesloten worden. De melkbekers zuigen zich vacuüm vast op op de spenen van de koe, terwijl een beweegbare arm de zuigdarmen vast- en loskoppelt. Nadien wordt de melk naar een reservoir doorgestuurd dat op regelmatige basis leeggemaakt wordt. Het is even aanpassen voor de dieren, maar na enkele weken is het voor de meeste koeien al een gewoonte', aldus de trotse eigenaar.

Onderstaand filmpje toont de werking van een gelijkaardige robot

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio