De rondedans van het Tafelrond

De rondedans van het Tafelrond

Foto: ppl

Leuven - De kogel is door de kerk: Jan Callewaert, grote baas van hightechbedrijf Option en voetbalclub OHL heeft een bouwaanvraag ingediend voor het Tafelrond op de Grote Markt. We geven een overzicht van de bewogen geschiedenis van dit gebouw.

Het oorspronkelijke Tafelrond uit de 15de eeuw was een gildenhuis naar het ontwerp van Mathieu de Layens, de architect van het stadhuis. Tijdens het Nederlandse bewind van Willem I vond men de gotische architectuur verouderd en het gebouw zelf was in verval geraakt. In 1817 werd het laatmiddeleeuwse pand vervangen door een nieuwbouw in empire-stijl, terwijl het stadhuis gerestaureerd werd, wat een uitzondering was in die tijd.

Het gebouw op deze foto overleefde echter de grote brand van Leuven tijdens de Eerste Wereldoorlog niet. Bijna heel Leuven werd in de as gelegd en de heropbouw duurde jaren. De bevolking had op haar beurt de buik vol van de 19de eeuwse architectuur en na het trauma van de oorlog verlangde men terug naar het oude historische gebouw. Daarom werd besloten om het origineleTafelrond opnieuw op te richten. Het resultaat is het neogotisch pand uit 1930, dat nu de oostelijke zijde van de Grote Markt domineert.

De Nationale Bank zetelde in het Tafelrond tot 2002. Daarna werd het enkele jaren niet gebruikt, op de backup servers in de kelder na. Het stadsbestuur had even interesse om het gebouw over te nemen, omdat het Helleputtecomplex in de Muntstraat te klein was geworden. Uiteindelijk besloot het schepencollege om uit te wijken naar de stationsomgeving, waar het nieuwe stadskantoor het levenslicht zag.

In 2005 werd het Tafelrond openbaar verkocht en Jan Callewaert betaalde in eigen naam 6,4 miljoen euro. Lange tijd waren de plannen met het gebouw onduidelijk, maar nu zou er binnen aanzienbare tijd een hotel met een televisiestudio, een binnentuin en een aantal appartementen gevestigd worden. Topchef Kwinten De Paepe wordt benaderd voor een sterrenrestaurant uit te baten en het gebouw zou de band tussen de stad, de universiteit en de bevolking herstellen. Net zoals de rederijkerskamers vijf eeuwen geleden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio