Het Brabantplein: een verloren straatnaam

Het Brabantplein: een verloren straatnaam

Het Brabantplein: met drinkwaterfontein, zonder Justus Lipsius Foto: Leuvense Historische Weetjes

Leuven - Justus Lipsius kijkt nu vanop zijn sokkel naar de passerende bussen en winkelende Leuvenaars, maar dit pleintje op de Bondgenotenlaan koesterde ooit grotere ambities.

Midden 19de eeuw plande het stadsbestuur een rechte straat om het nieuwe station met de binnenstad te verbinden. De Diestsestraat was te kronkelig voor de gangbare opvattingen en de Statiestraat werd aangelegd. Na de Eerste Wereldoorlog werd die straat omgedoopt tot Bondgenotenlaan.

Volgens de originele plannen moest het Brabantplein een statig, rechthoekig plein worden, maar om kosten te besparen beperkte men in 1850 zich tot een eenvoudige verbreding van de verkeersas.

Op 7 september 1890 huldige toenmalige burgemeester Leopold Vander Kelen een gietijzeren drinkwaterfontein in. Dat type fontein was geen uitzondering in het Leuvense straatbeeld van die tijd, maar dit exemplaar moest baan ruimen voor het huidige standbeeld van Justus Lipsius. Het Brabantplein als straatnaam voor dit pleintje werd ook vergeten doorheen de tijd.

Nog meer historische weetjes vind je op www.facebook.com/Leuvensehistorischeweetjes

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio