De valse koning van Heverlee

De 'valse koning van Heverlee' en zijn gevolg bezoeken het Heilig Hart instituut. Foto: LHW

Leuven - In november 1951 halen Waalse studenten een legendarische studentengrap uit. Samen met Koning Boudewijn dubbelganger Hugo Engels brengen ze een bezoekje aan het Heilig Hart Instituut in Heverlee. De zusters ontvangen de grappenmaken vorstelijk.

Dit verhaal begint in het najaar van 1951, in café Breughel. Deze taverne was in die tijd was de stamkroeg voor vele Waalse studenten. De Leuvense universiteit was toen nog niet gesplitst.

Wanneer de Vlaamse student Hugo Engels het café binnenstapt, kunnen de stamgasten hun plezier niet op. Engels lijkt namelijk als twee druppels water op de jonge Koning Boudewijn, die pas het jaar eerder zijn eed aflegde.

Al snel groeit het plan om een stunt met zijn dubbelganger uit te halen. De Waalse studenten kunnen Engels overtuigen om de rol van Koning Boudewijn op te nemen en het pensionaat van het Heilig Hart instituut in Heverlee te bezoeken. Zij zouden zijn vorstelijk gevolg spelen. Een van de deelnemers is Guy Spitaels, de eerder dit jaar overleden politicus.

Eind november 1951 is het moment daar. De studenten stappen de meisjesschool binnen voor een verrassingsbezoek van 'de koning'. Ze zijn op heel wat voorzien, want ze hebben zelfs een eigen fotograaf en cameraman mee. Moeder overste is uiteraard in de wolken. De school staat al snel in rep en roer, de lessen worden geschorst en de leerlingen verzamelen zich in de feestzaal.

Langzaam komen er echter de onvermijdelijke barsten in de maskerade. Een 'koninklijke begeleider' verspreekt zich door Engels in het Nederlands een engeltje in het sierwerk van het plafond aan te duiden. Het protocol wordt ook niet zo nauw genomen, want Koning Boudewijn laat iemand voorgaan bij een deur. En is zijn gevolg eigenlijk niet wat te jong?

Wanneer de grap op haar laatste benen loopt, grijpt de opgetrommelde politie in. Engels en zijn vrienden worden opgepakt en mogen een tijdje in een Leuvense cel doorbrengen. De fotograaf kan echter ontsnappen langs de achterdeur van de school.

De studentengrap kan niet lang geheim worden gehouden en verspreidt zich als een lopend vuurtje. De pers bericht over de 'valse koning van Heverlee' en het nieuws bereikt ook het buitenland. Het paleis ziet wel de humor van deze geslaagde stunt en vraagt informeel dat de studentikoze schelmen niet vervolgd worden. De beste studentengrap van Leuven is een feit.

Nog meer historische weetjes vind je op www.facebook.com/Leuvensehistorischeweetjes

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio