Peeterman: het verloren bier van de Leuvenaar

Peeterman: het verloren bier van de Leuvenaar

Een bierviltje van Brouwerij De Eendracht voor hun bekendste bier Foto: lhw

Leuven - Eeuwenlang was de Peeterman het favoriete bier van Leuven en omstreken. Door de toenemende populariteit van het zoetere pils verdween het zure bier echter van de markt.

Op 2 januari 1901 legt ondernemer Prosper Lenaerts de eerste steen van de brouwerij De Eendracht, genoemd naar de 'samenwerkende maatschappij' met dezelfde naam. Dat gebouw stond in de Minckelersstraat en de huidige Tweewatersstraat. Water is namelijk essentieel voor bierproductie en de Dijle verlaat ongeveer daar de Leuvense binnenstad.

Het meest bekende bier van Brouwerij De Eendracht is zonder twijfel de Peeterman. Die naam is een verwijzing naar de bijnaam voor de Leuvenaars, die op zich weer refereert naar de patroonheilige van de stad. De Peeterman kent een lange geschiedenis en werd ook tot ver buiten Leuven gedronken. Het bier was zelfs de meest verkochte drank in onze contreien op het einde van de 18de eeuw.

De Peeterman had de reputatie om een zuur bier te zijn. De lange reistijden van die tijd hadden er zeker iets mee te maken en in enkele oude recepten wordt zelfs vis gebruikt als ingrediënt. De drinkers hadden toen ook de gewoonte om een klontje suiker op te lossen in hun pint.

De tijden veranderen echter, en de smaak van de consument ook. Zoet pils neemt de markt over. Het witbier uit Hoegaarden neemt het voortouw in het verkoopsegment van zure bieren. De Eendracht komt in handen van Brouwerij Artois, maar de verkoop slabakt. .  Uiteindelijk wordt de laatste Peeterman aan de Minckelersstraat gebrouwen in 1974, waarna de brouwerij wordt afgebroken.

De naam Peeterman duikt op tijd en stond nog op, maar de echte populariteit komt nooit meer terug. De laatste verschijning dateert van de Open Monumentendag in 2010. Het Centrum voor Levensmiddelen en Microbiële Technologie van de universiteit roept het verloren bier dan eenmalig opnieuw tot het leven op basis van een gevonden recept uit 1827.

.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio