Van anatomisch theater tot protestantse kerk

Het Anatomisch Theater op de Kapucijnenvoer, met rechts in de Minderbroedersstraat de toegangspoort van de eerste Kruidtuin. Foto: LHW

Leuven - Op de hoek van de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat staat dit achthoekig gebouw, het voormalige Anatomisch Theater van de universiteit.

Nog meer historische weetjes vind je op www.facebook.com/
Leuvensehistorischeweetjes

In de 17de eeuw vonden de eerste officiële dissecties plaats in de Lakenhallen. De oude universiteit was lang vragende partij om een afgezonderde lokatie voor het postmortem onderzoek. De aangevoegde lijken moesten immers in de drukke Naamsestraat passeren en niemand vond dat echt aanvaardbaar.

Het duurde tot midden 18de eeuw vooraleer er sprake is van een uitgebouwd anatomisch theater. Initiatiefnemer was Professor Joseph-Henri Rega. Hij was ook de drijvende kracht achter de oprichting van de Leuvense Kruidtuin, nu aan de overkant van de Kapucijnenvoer. De oude poort van de eerste botanische tuin staat echter in de Minderbroedersstraat en verschaft nog altijd de toegang tot het anatomisch theater.

Dat anatomisch theater werd in 1744 gebouwd naar plannen van Leuvense architect Jacques Antoine Hustin. In deze snijkamer gebeurden de geneeskundige dissecties van mensen en dieren. Langs de muren stonden houten tribunes om alles goed te kunnen volgen, maar die zijn intussen verdwenen. De schitterende rococo afwerking van het plafond kan je wel nog bewonderen.

De grote ramen zorgen voor een optimale lichtinval, vandaar dat beeldhouwer Constantin Meunier van het gebouw zijn atelier maakte op het einde van de 19de eeuw. De dissecties waren ondertussen verhuisd naar een nieuwbouw, even verderop in de Minderbroedersstraat, een van de vele ontwerpen van duizendpoot Joris Helleputte.

Uiteindelijk kwam het theater in handen van een protestantse geloofsgemeenschap, die het gebruikte als Adventskerk. Dat lijkt een grote stap van snijkamer, maar de achthoekige structuur is ideaal voor hun eredienst. Sinds enkele jaren staat het gebouw leeg of werd het verhuurd aan kunstenaars. Daarom vindt er nog steeds een occasionele kunsttentoonstelling plaats en heb je de kans om toch het bijzondere pand te bezoeken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio