Nieuw boek van Roger Quaghebeur niet over WO II

Roger zoekt Flandriens

Ieper - Na meerdere boeken over de Tweede Wereldoorlog in de Westhoek pakt Roger Quaghebeur, reeds 65 jaar sportmedewerker bij diverse kranten, nu uit met een werk over het wielerleven in West-Vlaanderen. Er wordt aandacht besteed aan de grote maar vooral aan de kleine Flandriens.

Zij, die niet zo dikwijls de koppen van de kranten haalden en vrede moesten nemen met een troostprijs maar toch moedig doorzetten.

Een tweede aspect van het wielerleven dat nooit eerder aan bod kwam zijn liederen die eertijds door marktzangers werden gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog werd ook achter dit stukje folklore een punt geplaatst.

Dank zij de Koolkerkenaar Roger Hessel werden die liederen uit het vergeetboek gehaald. Hij bezit tussen de 8.000 en 10.000 volksliederen die op markten, bedevaarten, kortom overal waar veel volk kwam, door marktzangers gezongen werden.

Roger Hessel noemt hen de journalisten voor de man-met-de-pet. De werkende klasse en plattelandsbevolking die in die tijd anders nooit over belangrijke gebeurtenissen werden geïnformeerd. Onder die volksliederen kon hij er een paar honderd over de prestaties van wielrenners verzamelen, dit vanaf de periode van Cyriel Vanhauwaert, de leeuw van Vlaanderen, uit Moorslede.

Enkele van die liederen worden gebracht door de groep Erik Wille, tijdens de voorstelling van het boek, begin december 2010, in het nationaal Wielermuseum van Roeselare.

Een buitenbeentje uit het vrouwelijke koersgebeuren, weliswaar een Oost-Vlaamse, komt eveneens aan bod nl. Elvire Debruyne, uit Erembodegem, die in 1934 wereldkampioene werd.

Zij onderging een heelkundige bewerking en werd van vrouw man of van Elvire Willy Debruyne en sleet haar leven verder als kermisattractie.

Roger Quaghebeur: 'Wie in het boek aanbod wil komen, gelieve zich met Roger Quaeghebeur in verbinding te stellen: tel. 057 20 11 43, fax 057 21 61 22 of email jokequaghebeur@gmail.com.


 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio