Cuban Five centraal

Käthe Kollwitz Vredesloop

© pli

© pli

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Ieperse Käthe Kollwitz Vredesloop wijdde dit jaar de 5 km lopen aan de Cuban Five. Op het traject, dat over de prachtige Ieperse vestingen liep, passeerden de 276 lopers aan het vredesparkje waar in 2011 vijf kerselaars geplant werden voor de Cuban Five en alle gevangenen die wereldwijd onterecht opgesloten zijn.

Piet Lesage

Die werden aangeplant door Ieperse schoolkinderen in aanwezigheid van familieleden van de Cuban Five.

Vredesstad Ieper steunt de Cuban Five omdat ze zich ingezet hebben voor de vrede door binnen anti-Cubaanse terreurnetwerken in Miami te infiltreren.

Zo slaagden ze er in meer dan 100 terreuraanslagen te voorkomen door de plannen tijdig door te geven aan de Cubaanse autoriteiten. De vijf werden echter opgepakt in 1998 en kregen zeer zware straffen na een proces vol onregelmatigheden.

Wereldwijd wordt actie gevoerd voor hun vrijheid o.a. door Amnesty International en door 10 Nobelprijswinnaars.

Gele lintjes

Voor deze vijf km hadden enkele leden van het Belgisch Free the Five comité elke kerselaar aangekleed met een foto van één van de Cuban Five en een geel lint.

René González, de eerste van de Cuban Five die vrij kwam na het volledig uitzitten van zijn onterechte straf had op 12 september dit jaar - 15e verjaardag van hun opsluiting - opgeroepen dit symbool te gebruiken om de Amerikaanse bevolking te sensibiliseren.

In de VS is het geel lint van oudsher een symbool van het verlangen naar de terugkeer van een geliefde. Denk maar aan het liedje ‘Tie a yellow ribbon round the old oak tree…’

Rond kwart over drie kwam de eerste loper eraan. Vanaf dan passeerden er vele tientallen in kleine of grotere groepen.

Toen kwamen de mensen van de Ypers-Surrey Pipes & Drums het pad opgestapt. Ze stelden zich op tussen de vijf boompjes. De doedelzakmuziek vulde de lucht. Het was indrukwekkend mooi.

Sommige lopers vergaten de wedstrijd en vertraagden eventjes om het schouwspel te bekijken.

De winnaars van de vijf km, Kevin Brysbaert bij de mannen en Charlotte Dewilde bij de vrouwen, kregen door Katrien Demuynck, Europees coördinator van de Free the Five campagne, een pins van de Vijf opgespeld als aandenken aan deze eerste vijf km voor de Cuban Five.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus